{.alignnone width="300" height="275"}

Vad som bara ett fåtal bloggar uppmärksammar är Voddlers GPL-intrång. Istället basuneras hackerattackerna ut som det skulle handla om upphovsrättsinnehavarnas innehållslicenser. Formatnihilism par excellence!

Nu är det inte så konstigt att man förbiser brottet mot en öppen licens till förmån för content-upphovsrätt eftersom öppen källkod gärna betraktas som statsfientlig av den så kallade upphovsrättslobbyn. Kanske är det därför ingen juridisk instans verkar få upp ögonen heller.

Ur ett bredare perspektiv är det dock ganska logiskt. I Spotifytillståndet prioriteras streamad underhållningsspya framför öppenhet, och kortsiktiga börsraketer framför hållbar öppenhet som bidrar till infrastrukturen för internet.

Spotify och Voddler hyllas som "lösningen på fildelningen", och Netopia kan fortsätta mantrat om stöld så här tio år för sent. Containerteorin om att "samhället" bör ta sitt ansvar på internet, vad det nu skulle innebära (lagar anyone?), upprepas som en bisarr böneramsa.

Samhällen skapas inte av varken Spotify eller Netopia, de är antiteserna till samhällen. Voddlerism är inget annat än en streamad separation i konsumenter och producenter, vars artificiella skillnad mot nedladdningar måste upprätthållas av olika kopieringsskydd, och bevisligen inte med mindre än att man bryter mot en öppen licens. Samma separation måste upprätthållas med intellectual property-lagar, som verkar vara vad Netopia menar med att "samhället måste lägga sig i".

Lagen är inget samhälle, det är inte heller Spotify eller Voddler. Xbmc är däremot ett samhälle, om än ett litet sådant, som delar kod med varandra och skapar mjukvara som tack vare GPL-licensen säkras för framtida utveckling bortom underhållningsraketerna. Spotify och Voddler kanske finns i några år, sen försvinner de eller köps upp. De öppna protokollen, standarderna och mjukvarorna har däremot funnits så länge internet har funnits, och utan dem hade vi aldrig haft ett öppet nät från första början.

Till och med Netopia använder dem själva. Deras site kör Wordpress på Apache, två öppna innovationer som driver stora delar av webben idag. Vad som behövdes för dessa smarta programvaror att utvecklas var inte copyrightlagar från spotifytillståndets lagstiftare. Istället byggs de upp av att de skapar samhällen, som skapar världar, som i sin tur bidrar till det öppna internet.

Förutom att Spotify är ett hot mot nätneutraliteten kan vi nu lägga till Voddler till listan av öppenhetsfiender. Underhållningsspyan i kombination med Netopias vision är direkt samhällsnedbrytande eftersom de verkar för att separera människor, reglera sönder internet och fortsätta upprätthålla separationen mellan konsumenter och producenter.

Lösningen går dock inte via en bojkott av dessa programvaror. Istället kräver den att lagen hackas till fördel för öppenheten och att programvaran gärna hackas så att dessa wannabe-börsraketer faller när det uppenbaras att det där med streaming inte finns, utan att allt kan rippas och sparas till disk.

Uppdatering: Såg precis attCopyriot även bloggar om #voddlergate.

Skriven av admin den 25 februari 2010