Min kollega Susanne skriver idag alldeles briljanti Expressenom regeringens nya och tuffare tag mot trafficking, som basunerades ut på DN-kommuniké för några dagar sedan.

Man vill bland annat "avlyssna" för att sätta dit de som sysslar med "människosmuggling" "människohandel" (vad var det nu vi skulle ha FRA till igen?), ett "samlat och kraftfullt" tag mot denna organiserade handel med kroppar. Susanne påpekar att det kanske inte är så enkelt som att vi ska haffa torskar så minskar sexköpen utan att det finns andra orsaker, exempelvis den restriktiva invandringspolitik som EU har i görningen. Men som vanligt är det lättare att ta itu med en upprustning av polisen och ett tänjande på vem man får avlyssna än att faktiskt göra något åt den situation som producerar olika former av prostitution, varav vissa kan utgöra en förödande livssituation.
Hål utkik efter Susannes kommande avhandling. Den är ett stycke föredömlig idéhistoria som jämför debatten och lagstiftningen i Sverige och Tyskland.

Skriven av admin den 23 juli 2008