Internets. Just nu sitter jag på ett café i Strasbourg och surfar. I dagsläget är det ganska oproblematiskt. Jag får ett lösenord av servitören och jag kan sedan koppla upp mig. Kanske måste jag maila iväg några viktiga dokument om missförhållanden och maktmissbruk inom EU-administrationen, kanske har jag privata samtal med mina vänner, och har jag tur så kanske jag till och med hinner hämta hem lite musik till min iPod.

Detta samhälle finns det vissa som är rädda för. Whistleblowers gillas inte av regimer, privatliv gillas inte av personer som tror att terrorister finns i varje gathörn och måste jagas, och fildelare gillas inte av de delar av skivindustrin som inte vill tänka nytt.

Det är därför som Oscar Swartzhar skrivit en mycket viktig debattartikel i Expressen idag, som undertecknas av både akademiker och företagare (jag råkar vara en av dem).

I grund och botten måste vi fråga oss hur vårt framtida samhälle ska se ut. Vill vi ha samhälleliga institutioner som tål kritik och som tål att det existerar ett demokratiskt samtal på Internet? Vill vi att framtidens kultur ska vara social på en global nivå? Vill vi dra nytta av de nya sociala nätverken, exempelvis Facebook, utan att moduleras universellt? Då måste vi bromsa övervakningshetsen!

Skriven av admin den 02 april 2008