De göteborgska statsvetarna skulle nog hålla med mig i följande analys. Ulf Bjereldoch Marie Demker har nämligen förutspått att "kampen om kunskapen" är den nya intressanta politiska frågan och Johan Karlsson har riktat in sig mot vilket organisatoriskt övertag som den långa svansens politik har i jämförelse med de tjocka skallarna.

Europas internet håller på att skadas, och det är dags att se till att det galna telekompaketet inte urartar. Nicolas Sarkozy hetsar hadopi i Frankrike, som om han vore EUs Machiavelli. Han tänker sig kulturindustrin som en organisk helhet, eller rättare sagt som ett snabbköp som måste vaktas med hyrsnutar och böter under rättsosäkra och extrajuridiska former. Läs Le Domaine de Anais här och översättningen av Sarkozys brev till José Manuel Barosso här. Man kan förstå varför La Quadrature är vansinniga.

Piratpartiet har de senaste dagarnavisat en euforisk lycka över sin medlemstillströmning. Jag kan inte annat än gratulera. Men vad ska alla dessa aktivister och medlemmar göra förutom att dela ut flygblad? Låt mig (som icke-medlem) ge ett konstruktivt förslag:

Som jag ser det är den främsta skillnaden mellan piratpartiet och de gamla partierna att medlemmarna är aktiva i politiken varje dag. Det är precis detta som behövs nu när det gäller telekompaketet. Piratpartisterna vet dessutom hur man organiserar sig i små och oerhört kraftfulla kluster.

Det gäller att visa att piratpartiet fungerar för att sätta sig in i, och hantera konstruktivt, den komplicerade politik som utspelar sig i Bryssel och Strasbourg. Som en gemensam kraft där varje medlem som vill deltar på lika villkor är det som kan ge piratpartiet den legitimitet som de förtjänar.

Här är ytterligare några fördelar:

  • Att visa att man kan telekompaketet bättre än alla andra gör att man får mer gammelmediebevakning.
  • Man gör internet väl.
  • Man kan visa på att klusterorganiseringen är effektiv och pålitlig som politiskt påtryckningsmedel.

Låt mig med denna post visa på möjligheter. Många medlemmar förstod detta redan i tisdags. Jag gick loss lite i piratpartiets irc-kanal och uppmanade folk att visa EU att de fanns. Minuter senare svarar medlem efter medlem "nu har jag ringt och pratat". Vad hade ett gammelparti gjort? Väntat på årsstämma?

Dessutom skulle en telekompaketetinsats visa att piratpolitik handlar om mer än bara fildelning. Det som ligger på agendan just nu är "Citizen Rights Amandments". Just det medborgarrättsfrågor!

Det finns en wiki på werebuild.eu som behöver fyllas. Dit kan vi peka telekompaketet.se när den har tagit form. Wikin kan kopieras fritt, eftersom det är så vi jobbar med kunskap.

Citizen Rights Amandment måste uppmärksammas och göras begriplig för de som inte har tokfokuserat på amandment 138/46 och 166. Bara att sätta igång att tokblogga. Gärna i god tid.

Christian Engström skriver varför detta är viktigt. Han har helt rätt.

Givetvis kan andra partier kopiera denna tanke, vilket internet skulle uppskatta. Dock tror jag inte att dessa vet hur man gör.

Uppdatering. Via HAX fick jag en länk till SVT-inslaget. Ingen liten fråga detta...

Uppdatering 2: Läs även Erik Josefsson

Skriven av admin den 23 april 2009