{.aligncenter width="203" height="194"}

Diskussionerna kring troll och lulz fortsätter. Det finns mycket att säga när man närmar sig denna ibland infekterade del av internäten. Lulz och trollande behöver dock inte nödvändigtvis hänga samman, även om de ofta korsar varandras vägar.

Intensifier har varit i princip helt skonad från troll, men de lever och frodas på många av mina favoritbloggar. De förekommer även frekvent på irc och inte minst i tidningars och debattsidors kommentarsfält.

Distinktionen lulztroll och sorgetroll är ju två huvudsakliga uppdelningar som omfattar trollens existentialstruktur. Dock kan vi bryta ned denna uppdelning i mindre och mer specifika kategorier.

  • Kvinnohatande sorgetroll - förekommer nästan endast hos kvinnnliga bloggare. Präglas av ett starkt hat mot feminism, som inte bara har karaktären av "kritik", utan tycks bottna i en nästan outsläcklig törst att bevisa att trollet har rätt och att alla andra är feminister, inklusive "media" och "vänsterpolitiken". De är tyvärr väldigt vanliga, och drar sig inte för grova förolämpningar för att få fram sina poänger.
  • Högerextrema sorgetroll - Historien om hur den politiska korrektheten blundar för invandringsproblemen är detta trolls huvudsakliga poäng. Backar ofta upp sina argument med copypejstad statistik och refererar nästan alltid till någon form av bok som handlar om "hotet från islam" eller dylikt.
  • Vänsterextrema sorgetroll - Förutom sin vanliga trötta vänsterretorik brukar dessa även visa upp illa dold antisemitism, en konstig våldsromantik och ett evigt tjat om imperialism, kapitalism och andra storheter.
  • Konspirationssorgetroll - Tillhör ofta en viss skola, vars ledare eller ledande talespersoner säger Sanningen. De tjatar hela tiden om att "man ska våga se Sanningen" och ger ofta kreativa youtubefilmer med antingen föreläsningar eller händelser i kommentarsfälten. Dessa kan givetvis kombineras med de ovan nämnda trollen, och är ofta hybrider. Konsekvens är överskattat.

Dessa är bara några av flera sorters troll tillhörande sorgetrollskategorin. Men, lulztrollen då? I huvudsak utgörs de av två sorter. De ensamma lulztrollarna, som lite då och då driver en kommentarstråd till vansinne, med eller utan mål. Sen finns den andra sorten, de organiserade lulztrollen, som systematiskt och militäriskt slätar ut räfflade rum som en krigsmaskin. Denna sista kategori går inte att stoppa, men hur ser det istället ut med sorgetrollen?

I huvudsak tre strategier bör kunna utkristalliseras. Alla tre strategier kräver dock att man planerar noga och agerar konsekvent. Man får heller inte sänka sig till sorgetrollens småaktiga hat, utan man bör jobba med en konsekvent och systematisk approach. Om man inte har möjlighet till detta är nog alternativ 2 att föredra.

  1. Trolla tillbaka ännu hårdare tills trollet chockas bort från internet. Denna taktik kräver som sagt att man gör det otrevligt för trollet att återvända och att hon eller han upplever vantrivsel att fortsätta trolla. Graden av upptrappning avgörs av hur hårt trollet trollar. Dock måste man vara ett steg värre.
  2. Ignorera. Detta kräver att man väljer inte bara att ignorera trollet, utan att man även är tillfreds med sig själv när man gör det. Om man efter ignorerandet fortfarande mår dåligt av att trollet varit där bör man omförhandla. Dock kan ignorerandet vara mycket effektivt enligt regeln Do Not Feed the Trolls.
  3. Nyttja trollet. Ett pro-tip skulle man kunna säga. Ibland kan det ju vara så att man förväntar sig att trollen strömmar till när man skriver eller diskuterar ett visst ämne. Speciellt sorgetroll är väldigt förutsägbara. Sajten idg.se nyttjar den outtömliga trollandet kring Mac vs PC/Windows vs. Linux/Firefox vs. IE/C++ vs. Java/etc. till att få många besökare till sin site - PROFIT! Men man kan även genom att förutsäga trollens beteendemönster nyttja dem för att driva fram en poäng. Återigen gäller det att man håller huvudet kallt här, minsta felsteg kan mata dem på fel sätt.

Som sagt, när det gäller min egen blogg har jag nästan ingen erfarenhet alls. Dela gärna med er, eller trolla friskt!

Skriven av admin den 02 november 2009