Typer av troll, strategier och eliminering

{.aligncenter width="203" height="194"}

Diskussionerna kring troll och lulz fortsätter. Det finns mycket att säga när man närmar sig denna ibland infekterade del av internäten. Lulz och trollande behöver dock inte nödvändigtvis hänga samman, även om de ofta korsar varandras vägar.

Intensifier har varit i princip helt skonad från troll, men de lever och frodas på många av mina favoritbloggar. De förekommer även frekvent på irc och inte minst i tidningars och debattsidors kommentarsfält.

Distinktionen lulztroll och sorgetroll är ju två huvudsakliga uppdelningar som omfattar trollens existentialstruktur. Dock kan vi bryta ned denna uppdelning i mindre och mer specifika kategorier.

Dessa är bara några av flera sorters troll tillhörande sorgetrollskategorin. Men, lulztrollen då? I huvudsak utgörs de av två sorter. De ensamma lulztrollarna, som lite då och då driver en kommentarstråd till vansinne, med eller utan mål. Sen finns den andra sorten, de organiserade lulztrollen, som systematiskt och militäriskt slätar ut räfflade rum som en krigsmaskin. Denna sista kategori går inte att stoppa, men hur ser det istället ut med sorgetrollen?

I huvudsak tre strategier bör kunna utkristalliseras. Alla tre strategier kräver dock att man planerar noga och agerar konsekvent. Man får heller inte sänka sig till sorgetrollens småaktiga hat, utan man bör jobba med en konsekvent och systematisk approach. Om man inte har möjlighet till detta är nog alternativ 2 att föredra.

  1. Trolla tillbaka ännu hårdare tills trollet chockas bort från internet. Denna taktik kräver som sagt att man gör det otrevligt för trollet att återvända och att hon eller han upplever vantrivsel att fortsätta trolla. Graden av upptrappning avgörs av hur hårt trollet trollar. Dock måste man vara ett steg värre.
  2. Ignorera. Detta kräver att man väljer inte bara att ignorera trollet, utan att man även är tillfreds med sig själv när man gör det. Om man efter ignorerandet fortfarande mår dåligt av att trollet varit där bör man omförhandla. Dock kan ignorerandet vara mycket effektivt enligt regeln Do Not Feed the Trolls.
  3. Nyttja trollet. Ett pro-tip skulle man kunna säga. Ibland kan det ju vara så att man förväntar sig att trollen strömmar till när man skriver eller diskuterar ett visst ämne. Speciellt sorgetroll är väldigt förutsägbara. Sajten idg.se nyttjar den outtömliga trollandet kring Mac vs PC/Windows vs. Linux/Firefox vs. IE/C++ vs. Java/etc. till att få många besökare till sin site - PROFIT! Men man kan även genom att förutsäga trollens beteendemönster nyttja dem för att driva fram en poäng. Återigen gäller det att man håller huvudet kallt här, minsta felsteg kan mata dem på fel sätt.

Som sagt, när det gäller min egen blogg har jag nästan ingen erfarenhet alls. Dela gärna med er, eller trolla friskt!