När vi diskuterar telekompaket är det lätt att vi relaterar till oss själva, till Sverige och till de händelser som ligger nära oss i tiden och rummet. Det är förvisso inget fel med detta, men när nätpolitiken nu äntligen har hunnit ikapp EU, öppnar sig helt nya dimensioner. Två av dessa ska jag berätta om nu.

Det första argumentet kallar jag "solidaritet med andra internetionalister".

Frankrike behöver vår hjälp akut. Det är dock mindre produktivt att göra en -68 och kravalla runt i Quartier Latin. Under ledning av Nicholas Sarkozy har hadopi gjorts till en fråga som är viktigare än incest. Fildelare ska stängas av och svartlistas från internet, utanför all rätssäkerhet. Det är inte acceptabelt alls! Men vi kan hjälpa våra franska internautvänner med hjälp av EU genom att effektivt stoppa dem med Citizen's Rights Amendments (CRA).

Just nu gäller det dels det Frankrike. Men Italien vill censurera bloggare och tvinga dem att "registrera sig". I Tyskland jobbar AK-Vorrat med att få bukt med övervakningshetsen som följer i kölvattnet av datalagringsdirektivet - en misär av kontrollhets som vi om bara några veckor kommer att tvingas ta itu med i Sverige.

Övervakningstendenserna och rättslöshetstillstånden är Europeiska och globala fenomen. CRA kommer att hjälpa oss i Sverige med att hantera Ipred, men de kommer var till så mycket större glädje för Frankrike som nu snart annars får IpredHadopi on crack.

Det andra argumentet handlar om hastigheter

När vi beklagar oss över Ipred och datalagringsdirektivet så är det skandal i medierna, bävning i bloggar och diverse kändisar i ankdammen Sverige som rasar (ex Guillou/Marklund). Visst, det är väl bra. Men tyvärr är det i båda fallen fyra till fem år för sent. Dessa lagar och direktiv kommer från EU, och endast genom att vara på plats i diskussionen när de införs, kan man i grund och botten motverka dem. Därför är telekompaketsdiskussionen så sjukt viktig, inte minst för Piratpartiet, som ju går till val på att visa att de tänker ta hand om dessa frågor (om jag har förstått det rätt).

Vi har tills på onsdag på oss att visa att vi bryr oss om framtidens internet. Jag och många anser att Citizens' Rights Amendments är den rakaste vägen att gå.

Den tentativa planen för att fixa en ordentlig debatt är:

  • Var är oppositionen (s, v och mp)? Dessa måste kritisera regeringens slappa undvikande.
  • Hetsa näringsdepartementet! De jobbar kommunikéartat för att undvika kritik och får uttala sig oemotsagt i medierna.
  • Mobilisera forskare som kan uttala sig om rättssäkerhet, konkurrens och mediemångfald.

Fler idéer mottages varmt i kommentarer.

Skriven av admin den 30 april 2009