Just nu råder det bloggtystnad på grund av att jag genomför en resa med mina vänner Opalmar och Isabelle (som har bloggat här och här). När jag backpackade för typ tio år sedan fanns inte wi-fi, och den enda gången man gick till näts var på internetcaféer. Nuförtiden är det urbana syntaxet i princip självunderhållande på öppna trådlösa nätverk. Eftersom vi har rest utanför EU, i Ukraina och Turkiet, finns heller inga repressiva datalagringslagar som säger att man måste skydda sitt trådlösa nät.

Turkiet ligger dock snäppet före EU när det kommer till Cecilia Malmströms idé om att blockera hemsidor. När man vill gå till Youtube ser det ut så här:

censur{.aligncenter .size-medium .wp-image-1577 width="351" height="204"}

Det enda som händer när man blockerar en site är att internetanvändarna blir bildade i tunnlar. Siterna vtunnel.com eller youtubeproxy.orgär det enklaste sättet. Själv föredrar jag att köra dynamisk proxy över ssh så att regimen inte har en aning om vad jag sysslar med med hjälp av krypteringen. Om du har en server med ssh skriver du så här i terminalen:

ssh -D 12345 username@dinserver.whatever

Sen ställer du firefox till att köra en socks5-proxy på localhost, port 12345 Exakt .så här enkelt är det att kringgå en IP eller DNS-blockering. Eller ett datalagringsdirektiv (det blir inte så mycket till loggar om du kör i en krypterad tunnel). Jag talade med en turkisk vän i Sverige, och tydligen är det så att de flesta turkiska internauter redan kör med en uppsättning tunnlar för att få "olika internet". När man genomför den första blockeringen har man nämligen inte längre internet...

Blockering underlättas även om man har ett monopol eller en antimarknad när det gäller internetoperatörer. Låt mig presentera Türk Telecom:

[caption id="" align="aligncenter" width="427" caption="Oh, exploitable.."]{width="427" height="283"}[/caption]

Och sist men inte minst, vad sägs om thepiratebay.org:

tpb{.aligncenter .size-medium .wp-image-1578 width="300" height="175"}

Texten "Bu siteye erişim mahkeme kararıyla engellenmiştir" betyder enligt skynet translate "Tillgång till denna webbplats har blockerats av domstolsbeslut." ORLY, den domstolen proxar vi runt.

Skriven av admin den 08 juli 2010