kamp{.aligncenter .size-medium .wp-image-1173 width="300" height="46"}

I (an)arkiven finner vi att trollande troligtvis har funnits lika länge som nätet själv. Det behöver nämligen inte röra sig om raffinerad web 2.o för att man ska kunna do it for the lulz.

Från det sena nittiotalet minns många av oss Svensk-Finska församlingen i Sundsvall (archive.org-sparad) som påminner om trollbloggen Sanningen måste fram fast med tio års åldersskillnad.

Först en välkänd skärmdump:

Picture
19{.aligncenter .size-medium .wp-image-1174 width="300" height="285"}Sajten blev bland annat anmäld till HomO, och gav upphov till både skratt, förvirring och kanske till och med tårar.

Vem som låg bakom sajten är (för mig) okänt, men sajten var åtminstone trovärdig i början. Sedan trappades den upp, och någonstans mellan Pastor Petting och när Pastor Jonas Eek blev skottskadad i Najaf när han omvände muslimer, och de flesta insåg snart det handlade om om web 1.o-trollande.

På nittiotalet fanns det i huvudsak ett sätt att direkt interagera med läsarna på webben - Gästboken. I arkivet finns åtminstone 800 kommentarer sparade. Som trollning betraktat kan det inte betraktas som annat än ett vinnande koncept.

Skriven av admin den 09 november 2009