Just nu förekommer det många parallella processer som håller på att förvandla internet till en läskautomat, där endast fem olika sorters läsk går att köpa istället för att nätet är fritt och öppet. Eller... till en teve, där endast fördefinierade kanaler går att ratta in.

  1. Statliga spärrlistor som ska stoppa spelsajter. Nyligen läckte den Australiensiska listan ut, men även den norska finns på wikileaks. Här handlar det om nationella spärrlistor hanterade av staten. (inte konstigt att tyska polisen raidar wikileaks).
  2. Telekompaketet. La Quadrature du Net har skrivit ett mönsterbrev (engelska) som även finns i tysk version på Netzpolitik som skall skickas i massor till EU-parlamentet. Här handlar det om operatörsnivå, och det kanske värsta är "graduated response" som jobbar med att stänga av användare som begår upphovsrättsliga överträdelser.
  3. DenMarklund/Kinesiska golden-shieldmanövern. Visst, det handlar väl om ett papperstroll. Men det finns risk för allvarliga konsekvenser när prasselmediala författare implicit legitimerar dessa oförskämdheter. Hardline hets mot upphovsman är det enda som gäller.

Ibland tar jag ett steg tillbaka och tänker (det händer inte så ofta). Men hur hamnade vi ens i en situtation där yttrandefrihet och informationsfrihet hamnade i samma vågskål som något så banalt som upphovsrätt? De spelar ju inte ens i samma liga, de är till och med väsensskilda sporter. Och pokersajter? Wtf!

Tre av fyra grundlagar handlar om yttrandefrihet och tryckfrihet. Sen när hade kränkta upphovsrättsinnehavare och spelmonopol där att göra överhuvudtaget?

Så, medan vi tävlar i att släcka lampor på Earth Hour, håller nätet på att släckas ned på riktigt. Tips: Johanna Nylanders briljanta text. Det krävs mer än facebook för att fixa det här nu...

Skriven av admin den 28 mars 2009