Svd rapporterar om att polisen ska få det lättare att jaga fildelare. Det skarpa läget kommer man till när man zoomar in på trafikdata och skapandet av sociogram:

"En mer rättssäker inhämtning av elektronisk kommunikation i brottsbekämpningen" kommer också förändringar att föreslås om polisens möjligheter att begära ut uppgifter om trafikdata. Det kan handla om vem som skickat ett e-postmeddelande till vem, eller när ett telefonsamtal har gjorts.

Man får hoppas att polisenhar viktigare saker att göra än att jaga fildelare med trafikdata... men i dessa IPRED-tider kan man aldrig veta. MiNimaliteter har gjort en första genomgång som är läsvärd, och mycket riktigt verkar det som om just fildelningen har blåses upp onödigt mycket av SvD. Citat från bloggen:

Vid underrättelseverksamhet ska myndigheterna inte behöva vända sig till domstol, men integriteten ska tillgodoses på annat sätt.

Vad är det nu frågan om? Ska polisen ha extra-juridisk tillgång till trafikdata? På fredag kommer polismetodutredningen i sin helhet och då gäller det att hålla fingrarna i skarpt läge. På samma sätt som IPRED förminskades av att handla om fildelning, riskerar även denna fråga att genomsyras av detta perspektiv. Till och med i FRA-debatten kunde man höra vissa oinsatta säga "Det är bara de som vill tanka gratis som är kritiska". Fildelning är ett dött ämne på många sätt. För det första har filerna har redan laddats ned. För det andra är trafikdata långt mycket värre än att det kan komma att användas som bevis för sharing. Gällande fildelning är de öppna nätverken en mera relevant fråga.

Oavsett vilket är sociogram knepiga att värja sig mot. Trafikdata går ju inte att kryptera, och att routa trafiken leder ofta till kass bandbredd. Ett annat förslag är att försvinna i ett överskott av data, där TrackMeNot kan vara ett steg mot att generera skydd genom ett plugin till Firefox (om någon har fler förslag, kommentera).

Vi måste alltså diskutera konsekvenserna av trafikdata mycket mer än content-data. Mark Klamberg har gjort ett enormt viktigt arbete här, och om nu FRA, polisen, kanske hyrsnutarna... osv. får obegränsad tillgång till detta... well... Du kan (nästan) säga upp ditt konto på Facebook eller Securitas, men jag vet inte om det finns någon sådan ansökan hos polisen eller FRA.

Finns det ingen blankett får man hitta andra sätt att gå ur polisens övervakningshets. Att kryptera och routa är fullständigt lagligt. Jag tänker inte sänka mig till regeringens bullshit.

Skriven av admin den 19 januari 2009