Wikicong{width="101" height="179"}

Under gårdagen rådde en febril aktivitet på Telecomix IRC-kanal. Det ljusskygga cyberkommandot "Wikicong" hade klurat ut en lösning på att kringgå att den thailändska blockeringen av Wikileaks.

Thaileaks.info är en spegling av det material på Wikileaks som handlar om Thailand. Men det är också en http-tunnel (apache-proxy) till hela Wikileaks genom wiki.thaileaks.info. Wikicong har delat med sig av koden för hur man gör fler siter av samma slag.

Jag känner inte till Wikicong så noga, men de har tidigare gått ut hårt mot Pentagon och skriver i en Interfax-kommuniké att:

Your reasons are however irrelevant to us. We are in your internets, defending the free flow of information. No matter what you take down, we bring it up again. We were born and raised in tunnels, and we speak natively in cryptographic code.

Direktaktionen, som genast gjorde det thailändska filtret obsolet, ledde inte bara till att Wikileaks började fungera igen. Dessutom säger rykten att thaileaks.info ligger på förstasidan av The Pirate Bay inne i Thailand. Försöket att blockera Wikileaks borde i så fall rimligen ha slått rakt bakut, och lett till att det känsliga materialet laddas ner i långt större utsträckning än tidigare. I så fall har den så kallade Streisand effect hunnit verka. Det som blockeras på internet, även om det är ointressant, blir genom blockeringen ännu mer intressant.

Vid en ping mot thaileaks.info ser man att deras servrar står i Sverige. Undrar vad utrikesdepartementet tänker om att Sverige verkar vara en bas för ljusskygga yttrandefrihetsfundamentalister. Det återstår att se.

Lite länkar till den enorma nyhetsfloden:

Watoday.au

Straitstimes.com

Le Monde

Ibox.bg

Asian Correspondent

El Pais

Skriven av admin den 20 augusti 2010