{.aligncenter width="253" height="253"}

Telekompaketet är en av de största infrastrukturella frågorna just nu, och med tanke på den massiva bloggstorm som inleddes under gårdagen är det även en genomgripande nätpolitisk aktivismhändelse. Se bland annat Marcin, Anais, Anders, Maloki, Daniel, Opassande, Rick Falkvinge, Christian Engström, Kaosteori, och LePlaid.

Men, på vilket sätt spelar denna aktivitet någon roll? Jenny Stiernstedt har som vanligt gjort gedigen research och citerar Eva-Britt Svensson (v):

- Det jag hoppas på är att rådet och parlamentet påminns om att de inte arbetar i ett politiskt vakuum. Det är viktigt att allmänheten bygger en stark opinion, att de kontaktar parlamentarikerna. Vi behöver det stödet, säger hon.

Även om vi ser de antimarknadshetsande lobbygrupperna och den Hadopi-berusade Sarkozy (som även Juliagruppen-Lisa skriver fantastiskt om), är en protest mot dessa ganska lönlös. Som Eva-Britt säger, gäller det att stödja de som faktiskt vill att telekompaketet ska ros i hamn som ett rättssäkert och nätneutralt lagpaket.

De verktyg som man kan behöva finns på Operation Revelalationoch i Werebuilds wiki.

Även internationellt är telekompaketet hett. Netzpolitik skriver bland annat om EUopenInternets uppropslista för nätneutralitet, FCC (den amerikanska motsvarigheten till PTS) går via ut i ett kraftfullt försvar för det öppna internet (något som även SvD skriver intressant om), 26 aktivistgrupper har skrivit under ett öppet brev om nätneutralitet till EU-parlamentarikerna och La Quadrature du Net håller som vanligt koll på läget.

Skriven av admin den 23 september 2009