För ett par veckor sedan anordnade Telecomix ett "DNS-party" i Göteborg, som gick ut på att bygga alternativa DNS-servrar som dels skulle motstå befintliga censureringslistor, men kanske främst vidare bidra till att minska makten från centrala platser på internet.

Ungefär så funkar DNS så här idag: I ditt internetabbonemang ingår det DNS-servrar som säger att telecomix.org pekar till 195.74.37.120. Dessa DNS-servrar får i sin tur denna information från servrar högre upp i hierarkin, tills vi kommer till roten som administreras av ICANN.

Systemet är väldigt sårbart. I Sverige har vi ett hemligt filter i DNS-systemet, som råkade läcka ut och har analyserats av Juliagruppen och AK Zensur. Cecilia Malmström vill att hela EU ska ha ett sådant filter, trots att det är i princip helt ineffektivt. Det enda det gör är att hindra förbjudendomän.com att hitta ett IP-nummer. För den som vill kringgå det hela kan man använda sig av en annan DNS-server, eller tunnla sin trafik genom exempelvis en VPN-tjänst.

Centraliserad DNS går att censurera. Tyvärr leder detta till att exempelvis barnporrsajter inte tas ned eftersom man kan förneka att de finns. Juliagruppen och AK Zensur visade att man på 30 minuter kan ta bort det olagliga materialet och polisanmäla den som satt upp sajten. Tyvärr vill sådana som Cecilia Malmström hellre införa centrala spärrfilter på internet än att sätta dit förövarna, trots att det bara skulle ta någon veckas arbete för polisen att sätta dit varenda sajt på listan.

För att visa hur enkelt det är att bygga ett eget DNS-system lanserades dns.telecomix.org som ger gratis och ocensurerade DNS-servrar fria för vem som helst att använda.

Men, sådana tjänster finns redan, så varför inte ta distribueradheten till en ny nivå och bygga egna toppdomäner? Om man använder Telecomix DNS så kan man nämligen gå till exempelvis t.x för att använda kanske internets kortaste URL-shortener. Eller så kan man besöka dns.tcx för att komma till dns.telecomix.org.

Man kan förfasas över hur stor makt ICANN eller EU skaffar sig över internet, men när man gör det så bekräftar man samtidigt att de har makt. Det är väldigt onödigt eftersom man kan använda samma energi till att bygga om systemet. Det är mera lulz att bygga om saker än att be ledare om nåd.

Skriven av admin den 02 oktober 2010