{.aligncenter width="300" height="200"}

När jag bokade tåg mellan Stockholm och Nässjö dök det upp ett ovanligt billigt tåg från Veolia Transport. 257kr enkel resa. Min första tanke var att det rörde sig om en buss, alternativt en godstransport. Men så var icke fallet.

Väl ombord möts man av en luftig gammal renoverad vagn med vinröda heltäckningsmattor på väggarna och träpaneler från typ 50-talet. Då jag är en varm förespråkare för långsamma tåg, speciellt Inter-city, blev jag givetvis mycket lycklig.

Detta väcker genast frågan om infrastrukturens reglering. Vissa sträckor är nämligen öppna för konkurrerande bolag. Sträckan Göteborg-Stockholm, som jag kanske åker oftast, är det inte.

Jag är inte särskilt insatt i just tågmarknaden, men det finns ändå några allmänna analogier till andra former av infrastruktur. Tågnätet liknar de gamla telefonmonopolen, samt kabel-TV-internet. Vissa flöden är hermetiskt tillslutna och prioriterar trafiken på företagsnivå, andra sträckor är lite mera öppna.

Tågens flöden är metallurgiska. Järn ska smältas och gjutas, elektroner ska hoppa från transformatorer till motorer, medan Newton dricker kaffe i restaurangvagnen och påminner oss om att varje ton måste dras fram genom landskapet.

Att lansera ett tågbolag är inget småföretagsbestyr. Veolia är en multinationell koncern. De konglomerat som tillverkar tågen har mustiga namn; Siemens, L'Auto-Neige Bombardier Limitée och Allgemeine Elektricitäts-Gesellschaft.

På senare tid har transporter av köttskal alltmer hakat i det mobila internet. Veolia har trådlöst internet som just under min resa slutade att fungera. Passagerare rasar!

Det hela löste sig när jag erbjöd mig att dela ut lite internet med min Nokia N900. På en fri telefon finns nämligen inga flashiga appar, utan riktiga program. Med Mobile Hotspot delar man enkelt med sig av 3g-uppkopplingen genom att telefonen blir en mini-wifi-router. I Linux kan man även dela med network manager, genom att skapa ett nytt trådlöst nätverk, samtidigt som man delar ut över 3g-modemet. Vissa operatörer gillar inte detta. De ser helst att individ-abonnemang kopplas ihop till en organisk helhet, som både blir en betalande användare per uppkoppling, och i någon bemärkelse blir ett mindre anonymt juridiskt subjekt.

Att dela infrastruktur är lätt med internet. Det är byggt för att skala upp och koppla samman nätverk med nätverk, allt enligt RFC 675 från 1974 (never forget).

Skriven av admin den 13 augusti 2010