Tåg är trevliga ting. Nuförtiden sitter ca 90% av passagerarna på Facebook hela resan. Personligen föredrar jag InterCity-tågens nätskugga, men eftersom de blir allt mer sällsynta (ersätts med obehagliga "regionaltåg"), så hamnar jag allt oftare på X2000.

Nåväl, nu till en teknisk detalj som förbryllar mig lite. Jag kan ju inte så mycket data, så jag kastar ut frågan här på bloggen.

När man ansluter till det trådlösa (okrypterade) nätverket (använd alltid kryptotunnel och https så inte nån snor ditt Facebook-login), dirigeras man till inloggningssidan som i mitt fall fick följande url:

http://sj.on.icomera.com/?mac=46:1D:50:0D:C0:5C&longitude=11.998720&latitude=57.718528&class=0&url=http://www.debian.org/

Mycket riktigt så är 46:1D:50:0D:C0:5C MAC-adressen för mitt nätverkskort. Nu byter jag ju i och för sig MAC-adress varje gång jag slår på och av mitt nätverkskort med det finurliga lilla programmet MACchanger. Även operativsystemet Debian gissas rätt av systemet. Men det lite överraskande är även att min geografiska position anges. Och den stämmer ganska bra med skynets karta.

Troligtvis avläses detta av systemets 3g-anslutning, eventuellt med GPS ombord. Men är det nån som vet exakt hur, eller exakt varför denna information är viktig för systemet? Och, en kanske lika relevant fråga, hur länge sparas min MAC-adress och GPS-position i en loggfil?

Skriven av admin den 22 juli 2011