På videon ovan (se de övriga delarna hos Northern Lights TV) visas kanske den första presentationen i Sverige av konceptdatorn "Svartkast". Presentationen av Raccoon är mycket utförlig och väl framförd. (Det dåliga ljudet försvinner efter nån minut).

Ett svartkast är en dator som lämnas i den urbana infrastrukturen och som kopplar upp sig mot internäten, för att därefter bidra till ett eller flera darknet. Ett darknet blir ju som bekant både snabbare och säkrare genom att man skickar mer trafik genom dem. På ett svartkast kan man sedan skapa hemsidor, irc-servrar och allt annat som kan pressas genom svartnätet, och förutom den kryptografiska anonymiseringen uppstår även en fysisk anonymisering av själva hårdvaran.

Ett svartkast kan även fjärrstyras anonymt eftersom man kan köra ssh över både Tor och I2P. Särskilt värdefulla är svartkast i regimer där man censurerar internet, och kanske till och med försöker blockera anoymiseringstjänster. Då kan svartkastet fungera som en relästation som tar internauterna upp på de svarta snårstigarna istället för de farliga digitala motorvägarna.

Läs mer om konceptet hos Telecomix Crypto Munitions Bureau.

Finns då svartkasten realiserade i det urbana syntaxet och inte bara i labbmiljö? Kanske, kanske inte. Hela poängen är ju att vi inte ska veta. Men en kort notis i SvD vittnar om en "mystisk extern dator på högskola" med krypterade diskar:

  • Vi har ingen ägare och ingen misstanke, säger förvaltningschefen Ann Cederberg till Kristianstadsbladet. Hon funderar på att lämna in datorn som hittegods - för att eventuellt få tillbaka den efter tre månader.

Om det rör sig om ett svartkast kommer nog ingen att anmäla ägarskapet :)

Skriven av admin den 15 januari 2011