Publics och issues. Dewey ekar i kablarna! Först komstoppaFRAlagen.nuoch nu har vi stoppaIPRED.nu. Facebookgrupp har vi här.

Jag har tidigare skrivit om denna formen för demokrati, som analyserande bloggpost och även i Aftonbladet. Viktigt är att inse att denna typ av formering i första hand är molekylär. Opinionen som "helhet" kommer först senare. Det är då SIFO frågar om man är för eller emot FRA-lagen. Men då är det redan för sent, eller, det är till och med förgäves eftersom regeringen knappast kommer att folkomrösta i den här frågan.

För övrigt gör jag som Rasmus och stoppar alla bloggväggspingbacks. Det är inte massa vi behöver, utan att folk läser och länkar för att fortsätta en diskussion. Vi vet redan att vi är många. Vi behöver kvanta, inte kvantitet!

En tanke som bör utveckas är internetoperatörerna. Vilka operatörer kommer lydigt att skicka användaruppgifter till miljardkulturindustrin? Telia? Tele2? Jag tror att consumer power kan funka ordentligt. Ring upp kundtjänst och fråga vetja! Maila supporten! Säg att du är orolig över att det kommer dimpa ned brev från hyrsnutar. Snutar som vet vem som har vilket IP-nummer! Inte bara att det är surt att få en massa böter, utan anlägg gärna ett integritetsperspektiv. Här är en simulerad dialog:

  • "Ja det var supporten för /Telia/Tele 2/Sunet/Bahnhof/Glocalnet..."

  • "Hej, jag heter Vicki. Det är så att jag undrar om jägarlagen... eller det där med IPRED".

  • "Vi är ett företag. Vi lägger oss inte i politik utan kommer med ett pressmeddelande efter fattat beslut."

  • "Jo, jag vet att ni inte gillar politik. Men jag är orolig att min dotter/son/granne som är elva år laddar hem från piratbukten."

  • "Vår officiella hållning är att vi inte stödjer upphovsrätts..."

  • "Men det struntar jag i... jag köper infrastruktur av er. Kommer ni lämna ut mitt IP-nummer till en hyrsnut?"

  • "Ehh... du menar företr.."

  • "Kalla det vad du vill. Men jag är orolig för vilka andra syften detta kommer att användas. Kan du svara på min fråga? Det är nämligen avgörande för mig och för andra konsumenter. Vi vill veta vad vi betalar för varje månad!"

Osv. I min tredelade formula om bloggtryck, full-spectrum dominance och jävelskap, faller detta under den sistnämnda.

Skriven av admin den 26 oktober 2008