Som Copyriot skriver finns det en del oroväckande möjliga konsekvenser av hur Antipiratbyrån försöker sig på ett svenskt HADOPI. Som tur är har nätaktivister över hela Europa sett till att pusha lagstiftningsprocessen kring telekompaketet i en riktning bort från denna korporativism, och det är dags att casha ut för allt slit! Det är dags att nyttja laghacket för att trycka Lex Europa ned i käftarna på dessa drakar som vägrar upphöra med sina fasoner!

Och den här gången behöver inte Andreas Ekström bekymra sig om vad han tycker är odemokratiska metoder utan snarare handlar det om ytterst legitim parlamentarisk rävsax!

Den slutgiltiga versionen av det som en gång var Amendment 138  (finns i helhet hos La Quadrature) säger nämligen:

Accordingly, these measures may only be taken with due respect for the principle of presumption of innocence and the right to privacy. A prior fair and impartial procedure shall be guaranteed, including the right to be heard of the person or persons concerned subject to the need for appropriate conditions and procedural arrangements in duly substantiated cases of urgency in conformity with European Convention for the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms. The right to an effective and timely judicial review shall be guaranteed.

Denna version är avsevärt mycket svagare än den ursprungliga, men rätta mig om jag har fel (!) - borde inte denna formulering stoppa Antipiratbyråns vilja att inrätta en viss "myndighet" som stänger av användare från internet?"

Risken finns att detta dribblas bort i det allmänna samförståndsmys som råder mellan socialdemokraterna och alliansen i förhållande till de "kreativa industrierna (sic)".

Lagen är ett av flera verktyg, i detta fall är det en trubbig kniv, men den borde fungera för att spräcka bubblan och kanske ogiltiförklara även den ljusskygga lobbygruppen Netopia.

Uppdatering: För förtydligandet - APB har inte föreslagit en hadopi som stänger av, bara en som skickar brev. Det jag pekar på är det grövre upptrappningen, dvs. att operatörerna stänger av anslutningen på kommando och därmed bryter den så kallade mere conduit-principen. Jag tror dock det är viktigt att markera tidigt att lagen står på rätt sida i det här fallet.

Skriven av admin den 21 februari 2010