Ipred har på bara en vecka visat upp det hyrsnutsansikte som vi varnade för i höstas. Antipiratbyrån jobbar med dataintrångsliknande metoder, och ett småländskt tryckeri vill bli privatpoliser. Välkommen till den digitala vilda västern!

Men det kommer troligtvis att bli mycket värre. När privatsherifferna har hittat något som funkar bra, inleds med största sannolikhet en systematisering av stämningar och hotbrev som kommer att drabba internetionalister på ett skoningslöst sätt.

Det är då som vi måste bygga självförsvar. Ett försvar som inte bara handlar om enskilda personers välbefinnande, utan ett försvar av samhället och rättsstaten. Vi har redan löst ekvationen att ettfritt internet med yttrandefrihet och integritet väger tyngre än ohängda upphovsmäns intäkter och företags polisbefogenheter. Nej, för vissa upphovsmän finns faktiskt inte så mycket respekt kvar.

Som tur är pågår det några projekt som hjälper oss att skapa ett mera sympatiskt internet. Det skapas bland annat självförsvar genom Ipred watchlist. Genom att hålla koll på alla anmälningar som privatpoliserna prånglar in till tingsrätterna kan vi se till att granska dem snabbt och klusterorganiserat.

Dessutom växer Ipredia-nätverket dag för dag. Senast jag kolladederas karta, samtidigt som jag lade till mina två egna bidrag, blev jag sjukt imponerad. Jag har dessutom en FON-router, och det vore sjukt intressant om ipredia kunde växa sig större än detta kommersiella nätverk. Inte för att jag tycker FON är fel, utan för att användargenererad infrastruktur är något oerhört tufft. Samtidigt som vi löser problemet med sheriffen på nätet, bygger vi upp en materiell infrastruktur som bidrar till välfärd och kunskapssamhälle! Ipredator är även på gång med sin VPN-tjänst som effektivt tar oss runt problemet med IP-nummer.

Det gäller att agera nu. Frankrike rasar med stormsteg mot en nedsläckning av det fria internet via telekompaketet. Det vore olyckligt om allt mediefokus hamnade på att "fildelare stängs av". Minst lika förödande är att det finnskabel-tevetendenser på operatörsnivå.Svenska Ephone verkar dock vara på rätt köl när det gäller att värna kunderna.

Uppdatering: Först nu i efterhand blir jag upplyst om stavfelet "själförsvar". Det är dock ett bra ord, att försvara internets själ. Jag tillhör ju dock inte den filosofiska skola som kallas idealism, men jag lovar att återkomma om hur Spinoza kanske tänkte om internets materiella själ. För övrigt har Frankrike röstat nej till three-strikes-and-your'e out. God save the spirit of teh internet!

Skriven av admin den 09 april 2009