{.alignnone width="387" height="291"}

En av de mest auktoritära teknologierna som går att köpa för pengar just nu är iPad. Den passar framförallt den auktoritära personlighetstypen "macmän". Bakom denna glättiga yta döljer sig följande logiker:

1. App-store innehåller inte riktiga program utan "appar". Dessa är anpassade för att snällt kunna inordnas i internetoperatörers antimarknader för att hålla konkurrerande protokoll ute ur nätverken, exempelvis VoIP. Det senaste exemplet är den franska internetoperatören SFR, som skriver så här i sitt licensavtal:

Débit maximum jusqu’à 3.6Mb/s dans le cadre des usages autorisés. Ne permet ni usages voix ni SMS. Peer to Peer, Voix sur IP et Newsgroups interdits.

Man får inte fildela med en iPad, inte hellar flytta datapaket som innehåller tal (ex. Skype), och sen får man inte läsa "förbjudna newsgroups" heller. Nätneutralitet anyone?

2. Steve Jobs tycker inte att det ska finnas porr i iPad. Han kallar det för "freedom from porn". Detta fungerar ju i en Apple-kontrollerad app-store, men det blir dock lite jobbigt när det kommer till den där webbläsaren. Folk kan ju ta sig till porrsajter och faktiskt välja vart de vill surfa. Stängd som iPad är har man valt bort flash, vilket har lett till att Youporn konverterar sina flashfilmer till html5. Porrindustrin tar steget in i framtiden till Mr. Jobs förtret, för trots att macmannen gärna lägger pengar på den senaste hårdvaran, verkar det som han inte klarar sig utan lite porr. Det är nästan ett kristligt svek!

3. När man slutar tillverka generella räknemaskiner och distribuerade nätverk har vi inte längre internet. Ipad vill inte vara en general purpose computer (om man inte jailbreakar den, under huven finns ju CPU, minne och IO), vilket gör att den bara kan köra den kod som Apple har signerat. Detta underlättar för SFR, och kanske även TeliaSonera (?) att leverera enkelriktade nätverk. Peer to Peer, VoIP och att man kan läsa vad som helst ger mindre avkastning (tänker man sig) än att man lydigt följer endast de centraliserade tjänster som man för tillfället stödjer.

Ipad säljer som smör. Den liberala analysen säger att konsumenter inte kommer köpa en produkt som de inte vill ha och att marknaden kommer att anpassa sig. Den utopin gäller knappast i Frankrike...

Uppdatering: Glömde en ironisk detalj. Det är på förslag att alla EU-parlamentariker ska få varsin iPad. LOL.

Skriven av admin den 23 juni 2010