Idag är en historisk dag. Inte så mycket för att OS invigs eller för att det är vattenkrig i Stockholm, utan för att det är 20 år sedan massakern i Rangoon. Karin Strandås och Khin Ohmar skriveridag i Aftonbladet om hur detta hänger ihop med Kinas val att lägga invigningen just nu. Men sprakande fyrverkerier täcker inte över kulsprutesmatter, även om Kina försöker med 250 Miljoner dollar.

Mindre historiskt, men visserligen lite som en symbolisk gest, publiceras idag tredje utgåvan av Resistance Studies Magazine. Fem färska artiklar finns att läsa här. Än så länge bara som .pdf, men jag får jobba .html när jag får lite tid senare. Det finns några riktiga guldkorn bland artiklarna, speciellt en som handlar om hur man strategiskt kan får igång motståndsaktioner och bidra till social förändring. Nåväl, det är upp till andra att fälla ett omdöme, inte mitt jobb som redaktör. Det var dock skönt att i viss mån lämna FRA-tunnelseendet, även om jag i editorialspalten inte kunde hålla mig ifrån att skriva:

What is at stake is not only the policies of certain governments, but also the material circumstances of our everyday research tools. Only a few months ago the Swedish parliament passed a law allowing the National Defence Radio Establisment (FRA) to monitor all Internet traffic leaving and entering the country. A type of technology developed during the cold war,
often referred to as signal intelligence, has been transferred to monitor the most important tools used by journalists, academics and in the homes of millions.

Imorgon åker jag till London och sen Cardiff med bland annat Karl och Jakob, för att delta i konferensen One or Several Deleuzes. Då blir det dags att lämna tunnelseendet igen för att formulera sig filosofiskt. Men även om jag måste tokskriva på flyget för att hinna, så känns det som FRA-involutionen är produktiv som en flaska nitroglycerin. När jag började skriva om panspektriska övervakningsteknologier var mitt självklara val av fallstudie av just Burma. Men ju mer man börjar gräva i FRA, desto mer inser man att det finns goda skäl att vända sig tre meter bort för filosofisk undersökning, till jacket i väggen där man kopplar in kabeln. Speciellt Eminas grävande i offentliga utredningar har givit en inblick i hur mycket material det finns att tillgå bara runt hörnet. Det intressanta ska bli att se hur man kan ställa dessa två stater mot varandra. Det känns ju intuitivt fel att å ena sidan 'spana' in en totalitär militärdiktatur och jämföra med en historiskt biopolitiskt liberal demokrati. Men när man börjar gräva i kablar... så är det FRApperande vad man kan finna (nej, nu räcker det med ordvitsar!). Next stop: staden med 4.2 miljoner övervakningskameror!

Fotnot:

För övrigt ska jag försöka köpa en kaossilator i London. Förra gången jag var där var de slut i alla butiker, men skam den som ger sig. Detta fantastiska musikinstrument, som inte går att köpa i Tolgfors rike, gör att Kraftwerks Pocket Calculator äntligen besannas! (låten är nämligen ett statement, eine empirische Frage, och handlar inte om estetik för den som har förvillat sig i nittiotalets pomo-teorier).

Skriven av admin den 08 augusti 2008