Murens sociologi. Dagens Nyheter rapporterar idag om starka protester mot att de amerikanska styrkorna bygger en mur rakt igenom Bagdad för att separera Shia- och Sunnimuslimer och för att hindra "terrorister" från att smälla av bomber. Murar likt denna har vi ju sett i Israels taktik att skapa geopolitiska förändringar i Jerusalem, med samma argument om att motverka självmordsbombare. Dessutom brukar tekniska lösningar vara bra sätt att minska att soldater går åt, och detta är speciellt viktigt i dagens opinionsberoende krigsföring, och sammanfaller med Bush's planer på att fortsätta ockupationen med mindre trupper.

Murar är intressanta. De vill fysiskt förhindra de rörelsemönster som människor följer, och de syftar ofta till att skapa homogenitet och dela heterogena populationer. Israeler på ena sidan och palestinier på andra, Sunni på höger sida och Shia på vänster. Speciellt är det en kraftfull taktik om man dessutom kan använda sig av en konstant glidning mot terrorism, och därmed bygga muren lite högre och lite längre än vad som egentligen är nödvändigt.

Men varhelst en mur byggs så skapas det också motstånd. Berlin-Jerusalem-Bagdad tror jag alla kommer att gå till historien med "muren" som symbolen för de onda krafter som skapade delning, splittring och våld.

Se även: Resistance Studies

Skriven av admin den 14 september 2007