Igår sammanfattade jag mitt deltagande i FRA-debatten, vilket kändes lite konstigt, eftersom det vore mera naturligt att sammanfatta #spectrial. Men samtididigt inte. Det behövs allt som oftast distans i nätpolitikens guldfiskminne, som Rasmus säger.

Igår gjorde jag en lång intervju för Bayerische Rundfunk som sänds idag (kommer som podcast till helgen). Jag fick en hel del svåra frågor om The Pirate Bay och om nätpolitiken i Sverige. Det som slog mig mest var att den tyske reportern verkade se Sverige som en enhetlig politik, och jag betonade verkligen motsatsen. Detta till trots försökte han säga att vi var mera "radikala" än i Tyskland, en generalisering som inte ens går att ställa upp som ett teoretiskt problem. Istället gav jag exempel på de olika tillvägagångssätt Piratpartiet, -byrån, -bukten, fria bloggare och vanliga användare har, och att det snarare är denna olikhet som har gjort att nätet är en så stor issue just nu. Pluralism+pluralism=monism.

Kalleger ett utdrag ur en kommande text som kastar ytterligare en dimension över The Pirate Bay och hur detta kan förstås ur ett ekonomiskt-civilsociologisk perspektiv. Läsvärt! Desutom har Mothugg-Johan inlett en tokintressant civilstatsvetenskaplig miniserie om Piratpartiet och dess organisationsformer här och här. Obligatoriskt!

Så en summering av #spectrial får vänta. Däremot kan man idag läsa Mats Kolmisioppis kloka ord i Expressen. Han har rätt – det är inte fildelning som är problemet för en författare, det är förlagen som inskränker i att hon eller han får göra vad man vill med sina verk. Min egen policy är att jag lägger ut texter på Intensifier utan att be om lov. Det funkar så länge förlagen är vettiga, men inom en snar framtid kommer detta cause some problems för mig...

Peter J Olsson skriver om FRA-motståndet och gräsrotsrörelser. Visserligen intressant. Men är det inte dags att droppa begreppen "gräsrot" och "folklig"? För mig känns dessa så sjukt nedtyngda av en slags autencitetstanke om att gräsrötter är svältande Jesuskomplex som arbetar dygnet runt för en idé, samt att det enda som är folkligt är idrottsföreningar och fackförbund. Istället för gräsrötter talar jag om promiskuösa rhizomatiska kluster, och istället för det nationella folket väljer jag hellre de internetionella cyborgerna. Inte för att dessa begrepp skulle vara mera begripliga, utan tvärtom.

FRA, The Pirate Bay – reboot.

Skriven av admin den 04 mars 2009