Idag uppmärksammas i en stor artikel i Svd hur Vin och Fikonplanterarna med stor framgång planterar just vin- och fikonträd inne på Saab Microwave i Mölndal. Första gången jag fick veta att kreativa motståndsformer pågår i min hemstad, var när jag träffade Per på en tillställning och han presenterade aktionen för mig.

Denna typ av motstånd är mycket effektiv eftersom den fungerar genom att kortsluta Statsapparatens Lag. Genom att begå ett brott synliggörs det Stora brottet som ingen egentligen ville tala om. När det gäller vapen är det ju trots allt inte bara Saab som är ute i fel ärende, för vi vet ju alla att det krävs en Statsapparat för att tillverka vapen större än en kanon.

Per Herngren säger i ett pressmeddelande:
"Vi behöver sätta igång att förändra och inbjuda andra att fortsätta omvandlingen av vapenfabriken. Detta kallar vi postprotest. Vi föreslår att protestens epok är förbi".

Motstånd som har en positiv uppgift är att föredra framför den enbart destruktiva. Den visar så att säga vägen för ett nytt samhälle istället för att bara hindra den nuvarande situationen, på samma sätt som fildelningsfenomenet har gett upphov till en rad nya sätt att lyssna och arrangera musik i sociala konstellationer och inte "bara förstört för skivindustrin".

Hursomhelst... Grattis till en lyckad aktion!

Skriven av admin den 14 augusti 2007