{.alignnone .size-medium .wp-image-457 .aligncenter width="225" height="300"}

SoundtrackC-base dancefloor timeshift (all min musik finns på chrisk.se)

Igår var det som bekant demonstration i Göteborg mot den allmänna övervakningshetsen. Jag gillar inte demonstrationer, även om Kalle Vedin pratade intressant om datalagringsdirektivet (Jag har lovat Kalle en uppföljning min "kritik" av Piratpartiet, men jag väntar fortfarande på en infallsvinkel).

Men demonstrationer är utmärkta tillfällen att träffas för diskussioner efteråt. På samma sätt som det mesta intressanta sägs på ett postseminarium, är ofta postdemonstrationer mera kreativa. Först gick vi och fikade i tre timmar och sen bjöd jag hem the Piratpartiet crew till min lägenhet och fixade fest. Idéerna fullständigt haglade!

Jag är ju egentligen emot partier, men piratpartiet är ett undantag på grund av att de flesta medlemmar har en hackerattityd till politik. Denna existerar inte på grund av en partistruktur, utan finns generellt inom nätpolitiken, exempelvis hos la Quadrature du Net. Just nu ser vi hur EU är felkonstruerat när det gäller övervaknings- och upphovsrättslagar. Eftersom lag är som kod gäller det att skriva om den så att den blir rätt. EU är ett fuskbygge och det är dags att bygga om det! I min värld har inte IPRED bygglov, utan måste ritas om. Kan man hacka atmosfären kan man hacka en felaktig union! När våra politiker nu har röstat igenom FRA-monstret är det upp till oss att lösa problemet så att vi kan skydda oss.

När jag vaknade i morse utbrast Nipe och Terobi: Vi bygger! En sådan inställning kan jag inte motstå och jag drabbades av en oemotståndlig kraft som förde mina händer till tangentbordet. Tre minuter senare hade jag registrerat werebuild.eu. Nu behöver jag lite förslag på vad man kan göra med domänen. Kommentera!

Tanken är att lägga upp en wiki som kan samla manualer, ritningar och lösningar på olika problem. Exempelvis hur man bygger en säker lösning mot FRA, hur man kringgår IPRED, hur man undviker loggningslagen, hur man syr kläder med inbyggda RFID-varnare, osv. Det kan vara länkar, tutorials, HOWTOs, FAQs osv. Öppet för vem som helst att skriva och ändra. Vissa byggprojekt kommer att vara svårare än andra, men jobbar man tillsammans går de säkert att lösa.

Politiker bygger inte samhällen, de river ned relationer och sätter upp gränser mellan oss i former av tokiga övervakningslagar. Människor bygger samhällen, och dessa kan bli bättre om man delar ritningarna med varandra, att man smittar och kopierar varandra! Eller som Gabriel de Tarde säger:

But shall we say, as to passions, that admiration, confidence, love, and resignation are superior in this respect to contempt, distrust, hatred, and envy? In general, yes, otherwise society would not endure.

Vi har de rätta affekterna på vår sida. EU är en arbetsplats, det är dags att bygga om fuskbygget Fort Europa till en mera dräglig plats att bo på. Intensifiers bevakning av EU-valet kommer att fokusera koncentrera sig på att finna dessa felkonstruktioner och ge förslag på hur de kan byggas om.


Skriven av admin den 11 januari 2009