Idag pratade jag Nästa fredag (kl. 10 svensk tid ) pratar jag om panspektrocism på kanalen Sheffield Live! 93,2FM, i programmet Sound of Science. Inslaget som jag är med i handlar bland annat om skillnaden mellan 1984 och Minority Report som popkulturella referenser för att förstå hur övervakning funkar idag, något som Kalle och Mark och jag skrev om på Expressen kultur. Big brother leder oss fel, övervakningen är mycket mera komplex idag. Noel Sharkey, som är programledare, har kommit på den briljanta idén att läsa ur Philip K. Dicks novell - bra radio! Eftersom jag inte fick använda för mycket jargong fick jag definiera panspec-ordet på ett icke-teoretiskt sätt, vilket kan vara bra ibland. Jag lägger upp en länk till podcasten om en vecka.

Därefter pratade jag om FRA och skillnaden mellan traffic-data och content-data. Detta bygger helt och hållet på den Klambergska forskningen, och eftersom Mark förklarar det tusen gånger bättre än mig rekommenderar jag att ni kollar på den här föreläsningen som var mycket uppskattad här nere i Göteborg. Det är troligtvis den mest grundliga genomgången av vad FRA tänker göra som finns på nätet.

För att göra det mera relevant för Sheffieldlyssnarna talade jag även om Oysterkorten, som man använder för att betala på the tube, men som innehåller RFID-chip. Synd även att jag missade de läckta dokumenten på wikileaks som visar hur en brittisk advokatbyrå skickar utpressningsbrev via bevis insamlade av ett tyskt företag (tack Opassande för länken). Hyrsnutarna känner inga nationsgränser, det kan inte heller motståndet göra!

Tyvärr hann jag inte få med något om "fotspårslagen", vilket är Ricks namnförslagdatalagringsdirektivet som jag inte har hört tidigare. Johanna Nylander har kartlagt Beatrice Asks tidigare uttalanden. Läs och ställ henne mot väggen! Anne Ramberg kallar det hela för häpnadsväckande, jag skulle vilja säga att det var ganska väntat. Bodström-Asksamhället känner inte höger-vänster. Oavsett vilket block som har makten kommer dessa lagar att stiftas om ingen protesterar

Dagens rysare: Sara Lindbäck på antipiratbyrån tycker att regeringen inte ska lyssna så mycket på kritiker. Jag vet ett bra ord som beskriver en sån inställning till demokrati...

Skriven av admin den 12 december 2008