FRA i all sin ära, men vi får inte glömma hur post 9/11-politiken går samman med den privata sektorn, och i sin effekt sammanfaller (sätts samman; agencement).

Skandiabanken är en sådan utpost. I SvD berättas om Ahmad Waizy som inte fick göra en internetbetalning på grund av att hans namn är på "internationella terrorlistor". Så här funkar systemet:

Ett automatiskt system reagerar så fort mottagarens förnamn eller efternamn finns med på sanktionslistan eller om någon skrivit in ett namn som finns på listan i meddelandefälte

Detta kallas föregripande åtgärd och är en feature som de det panspektriska fylat är väl utrustat för. Fylogenetiskt kommer detta från signalspaningens område, och är samma abstrakta teknik som FRA kommer att använda inom en mycket snar framtid.

FRA har lovat att de inte ska vara primitiva på det här sättet utan att de har "mycket avancerade sökmetoder" som vanliga medborgare inte förstår eftersom de är rocket science. Men man kan ju alltid spekulera i hur detta kommer att funka i framtiden. Hur många svenskar har inte samma namn som terrorister? (och nej, alla svenskar heter inte Svensson). Med tanke på att USAs lista sväller och sväller samt att begreppet "terrorist" numera används för att beteckna folk som släpper ut grisar från bondgårdar i landet i väst... så har vi snart en ordentlig databas som superdatorn Ellen kan cruncha.

Skriven av admin den 26 augusti 2008