Jag är så sjukt glad. Sedan Etherpadgate drabbade internet har händelseutvecklingen endast gått åt det positiva hållet.

Google köpte Etherpad och flaggade att de skulle lägga ned hela tjänsten. Nätaktivisterna protesterade. Fast de protesterade inte bara. Tvärtom startades bland annat genast kanalen #faxpad på irc.freequest.org, långt innan Google och Etherpad valde att släppa källkoden till denna fantastiska kollaborativa texteditor under fri (apache) licens. Säkert började andra fundera i samma banor, på andra nät, någonstans på internet.

Google ville inte ha dålig PR och släppte koden fri (trots att vi alla vet att Google är Skynet egentligen).

Något som visar på hur viktigt etherpad var, är alla de "pads" som har poppat upp som svampar på nätet efter detta:

I min IRCosfär har jag hört talas om lolpad.org och piratepad.net (upplagd av Piratpartiet, den första jag såg up and running). Sen har jag med (mycket) hjälp av mina snälla och tålmodiga internaut-vänner i #telekompaketet även lyckats få igång faxpad.org på min Debianserver hemma (den datan jag fick av Kalle P klarar allt med lite extra minne jag fick av xor). Har ni sett till fler där ute, kommentera!

Mjukvaran är inte helt enkel att installera. Instruktioner och källkod finns här. Men det är kanske bara jag som tycker, då jag inte är så bra på Linux.

Förhoppningsvis skapas ett community kring etherpad-koden som vidareutvecklar programmet även i framtiden. Själv ska jag försöka fixa så att faxpad.org får både en retro design som påminner om faxar, men även funktionalitet som gör det lättare att snabbt skriva och skicka fax. Fax tillhör framtiden, precis som hypersnabba realtidsklustertextredigerare.

Etherpadgate är väldigt 2009. För att utmana ödet vill jag konstatera att "paddandet", alltså det kollektiva författandet, i och med denna simpla men smarta mjukvara har passerat en speciell tröskel. Werebuild skrev bland annat öppenhetsutredningen främst i Etherpad och Mediawiki, samtliga Interfax-kommunikéer är skrivna som toksnabba grupparbeten, och en rad andra projekt koordineras, författas och organiseras till pads.

Kanske ser vi äntligen hur det individuella skrivarsubjektet får en ordentlig konkurrent! Mera pads!

PS. Om någon har bra förslag på Faxpad-utveckling, drop a line i denna pad. DS.

Skriven av admin den 21 december 2009