Ett gäng norska jurister ska anmäla Sverige till Europadomstolen för FRA-lagen, som i kombination med Datalagringdirektivet "bryter mot de mänskliga rättigheterna". Det är väl i och för sig hedervärt, men det ligger något bittert ironiskt över denna vädjan till ett Europa som samtidigt ger oss IPRED1&2 och Datalagringsdirektivet, samt ett förslag att förklara The Pirate Bay olagligt innan rättegången ens har börjat. Visserligen, ur en pragmatisk synvinkel, kanske det funkar att bussa en bad guy på en annan för att hoppas att de tar ut varandra.

Men kontrollsamhället kommer nog inte stoppas av att stater, domstolar och unioner garanterar våra rättigheter. Det är en mycket större fråga än att bara handla om att finna lite terrorister och spana på yttre hot. Övervakning är kanske den mest centrala komponenten i upprättandet av vissa sociala ordningar och geopolitiska maktrelationer.

I ekonomier baserade på kunskap är kontrollen över informations- och kunskapsflöden lika viktiga som äganderätten var för relationen mellan kapitalägare och proletariat. Det är bra att Piratpartiet ställer upp i valet eftersom det behövs kompromisslöshet, och även om det nu inte ger upphov till parlamentariska avgöranden är det en välbehövlig kritisk röst. Men den riktiga kraften tror jag ligger i en mikroaktivism som bygger bort problemen.

Hets mot upphovsman utmanade mig att publicera en bild från "mina bilder"-mappen. Eftersom jag har iPhoto på min data vet jag inte var en sådan mapp skulle ligga, så jag tog en den senaste bilden ur min iPhone istället, från Egypten:

{.aligncenter .size-medium .wp-image-494 width="200" height="300"}

Jag vet inte om det är ironi, men denna skylt kan nog passa bra i Reinfeldts klubb som heter Sverige. Happy fear Europe... open 24 hour!

Edit: Lade till förtydligande länk till Europadomstolen.

Uppdatering 14 Februari: De norska planerna framskrider.

Skriven av admin den 12 februari 2009