För snart tre år sen hetsade jag Bodström i en artikel i SvD där jag argumenterade att repression av internets skulle leda till att nya former av kryptering, onion-routers och darknets skulle bli mera populära. Om jag har rätt eller fel på denna fråga återstår att se. Den första april träder IPRED i kraft och vilka sätt som användare kommer dela filer med varandra är lite beroende på hur hyrsnutarna jobbar. Det bittra aprilskämtet kommer förhoppningsvis att leda till en ökad innovationsförmåga istället för att vi slutar kopiera.

I helgen har jag testat OneSwarm, somär intressant för att detta program är mycket lätt att använda. Det funkar på OSX, Linux och Windows (dock ej i Internet Explorer) och laddas ned här. Förutom att OneSwarm är en vanlig bittorrentklient, alltså peer-to-peer, innehåller den funktionalitet för friend-to-friend. Detta innebär att man lägger till vänner man känner och utväxlar krypteringsnycklar med dem. Trafiken mellan vänner är alltså mycket säker. Vad kan man då säga om detta ur en sociologisk betraktningsvinkel?

Om IPRED-snutarna sätter igång med den värsta av stämningshetsande och skickar saltade räkningar hem till användarna, kanske det blir mera vanligt att man undviker stora trackers och sökindex och istället bygger upp små decentraliserade f2f-nätverk. OneSwarm innehåller funktionalitet för att importera dina kontakter från exempelvis Gmail och Gtalk, och med en framtida integrering med exempelvis Facebook, twitter etc. kanske f2f-teknologin har en stark potential. Facebook, exempelvis, används ju oerhört promiskuöst när det gäller att dela med sig av personlig information, och steget till att lita på sina FB-vänner är ju inte alls stort. Sociala medier skapar sociala sammanhang, och i en tid när man inte vill ha en hyrsnut i sitt digitala vardagsrum, är denna form av mellanmänsklig tillit ett sätt att bygga bort problemet.

Hos OneSwarm, som är ett forskningsprojekt med pengar från National Science Foundation, finns utförliga papers om hur teknologin fungerar. Mycket intressant läsning! Dessutom är ju OneSwarm open source, så det är fritt fram att bygga vidare.

IPRED är dock fortfarande dåraktigt. Nästa integritetskränkare heter ACTA.

Uppdatering: Stefan Nilsson på KTH har skrivit en mycket bra frågor-och-svar om OneSwarm.

Skriven av admin den 28 februari 2009