Underbara Piratpartiet, i samproduktion med Vänsterpartiet,  har fixat fett seminarium nästa lördag (18e) på Chalmers, sal HB1, klockan 11:30-17:45.  Förutom undertecknad kommer Johan Söderberg, min doktorandkollega på GU, Christian Engström (pp), Erik Josefsson (v) och Mikael von Knorring (v) att prata.

Det är givetvis gratis och jag tror att det blir oerhört sympatiskt. KOM!

Jag ska ungefär prata om detta:

Abstract

Just nu pågår omfattande lagstiftning för att reglera och övervaka internet, både i Sverige, Europa och internetionellt. De aktörer som utför själva övervakningen kan vara statliga underrättelsetjänster, polis och privata företag, men även användare emellan. Genom att allt fler människor kopplar upp sig och lever stora delar av sina liv på nätet, genereras stora mängder trafikdata som både säger mycket om specifika individer, men även om sociala nätverk.

Visionen om det digitala livet, som kanske var som starkast under 1999, har alltså fått en bitter bismak av övervakning tio år senare. Denna presentation kommer att behandla ett antal frågor som bubblar upp när man analyserar utrullningen av kontrollsamhället.

Genom den panspektriska forskningen är det möjligt att relatera det sociotekniska tillstånd som skapas genom bland annat FRA-lagen, datalagringsdirektivet och en allt större avändning av trafikdata hos företag. Men det är även viktigt att se hur man kan göra motstånd mot denna övervakningshets, och här kommer exempel från aktivistgrupper i Tyskland och Frankrike att belysas.

Den som är intresserad att läsa mer kan läsa dessa artiklar:

Skriven av admin den 11 april 2009