I dag skriver jag och Marcin i SvD om nätneutralitet och den framtida implementeringen av telekompaketet i Sverige (och principiellt i alla medlemsstater), undertecknat Juliagruppen. Enligt Åsa Torstensson var debatten minst sagt het.

Bakgrunden är den evigt komplicerade frågan om hur nätneutralitet ska uppnås. De flesta är överens om att det är bra att all trafik prioriteras lika, att inget blockeras och att en internetoperatör tillhandahåller en infrastruktur och inte lägger sig i vilket innehåll som skickas i kablarna.

Frågan är istället hur man uppnår det önskade neutrala tillståndet. Vissa, exempelvis vår nuvarande regering, har stor tillit till "marknaden". Om konsumenter vill ha bra nät, kommer internetoperatörerna tillhandahålla det. Andra tror inte på detta och vill se att stater och unioner lagstiftar om det. Chile är kanske det första landet med en sådan lag. Ett tredje alternativ är olika former av överenskommelser mellan internetoperatörerna, som i exempelvis Norge.

Anledningarna till att vi skrev artikeln med Telia som exempel är många. Ni minns kanske Spotify (never forget). Telia prioriterade Spotify-trafiken, men backade snabbt efter nätaktivismen slog till.

Nu har Marcins efterforskningar visat att både Skype och "fildelning" blockeras i 3G-näten tillhörande Telia, vilket är ett kraftigt avsteg från nätneutralitetsprincipen. Det börjar mer och mer likna franska iPads (sk. Porno-Pads). Snälla Telia, det är inte internet om man blockerar portar och protokoll!. Vi läser i RFC 675 från 1974, där begreppet internetworking definieras för första gången:

The TCP acts in many ways like a postal service since it provides a way for processes to exchange letters with each other. It sometimes happens that a process may offer some service, but not know in advance what its correspondents' addresses are. The analogy can be drawn with a mail order house which opens a post office box which can accept mail from any source. Unlike the post box, however, once a letter from a particular correspondent arrives, a port becomes specific to the correspondent until the owner of the port declares otherwise.

Internetoperatörer har en tendens att åkalla ett motargument mot att leverera schyssta nät. "Bandbredden tar slut". Nej, det gör den inte. Möjligtvis måste ni bygga ut för att kunna leverera nya hypersnabba abonnemang i framtiden, eller så slutar man locka med billiga abonnemang som är hundramegabit-men-bara-på-vissa-portar-och-tjänster. Det är mot bakgrund av detta som Juliagruppen för närvarande arbetar med en öppenhetsmärkning i syfte att reda ut vad nätneutralitet är och bör vara, så att vi vet när vi är på väg mot kabel-TV och när vi är på väg mot schyssta linor.

För det kommer bli värre inom en snar framtid. 3-D internet är snart på väg, och i Storbritannien vill man försöka kompensera artisterna genom att övervaka all trafik. Och ett kanadensiskt förslag skäms inte längre för att anamma begreppet "kabel-TV" när det gäller internet. Smaka på den här (tack Twelve för tipset):

The Solution. The ISP business model for the Internet could and should mimic that of Cable/ TV. Modern technology allows the ISP to identify what content is being used and then they can allocate the appropriate share to the creator or supplier of that content.

Den dag vi vandrar den vägen, Spotify och Voddler pekar precis ditåt, då har vi inte internet längre, utan enkelriktade nätverk som är extremt övervakade. Ja, alltså värre än FRA, eftersom varje paket måste analyseras och på något magiskt sätt "ge copyrightindustrierna betalt".

Kan vi inte hålla "upphovsmännen" borta från att bestämma över vår infrastruktur. Just nu är det lite som om Bert Karlsson skulle bestämma att brevhemligheten skulle brytas hos Posten för att han förlorar pengar på att folk skickar kassettband till varandra med piratkopierad musik. Motsvarigheten på internet är att Telia, eller någon annan operatör eller myndighet (LOPPSI anyone) lyfter ut varje e-mail, varje chatkonversation och varje röstsamtal och "undersöker" om det är så att en "upphovsman" ska få betalt eller inte. Då är internet tillbaka till Minitel... fast terminalerna är kanske glänsande iPads med HD-upplösning istället.

Skriven av admin den 17 juli 2010