I DN och Expressen varnas det för att IPRED kommer att försvåra för utredningar kring barnpornografi. Per-Erik Åström säger:

  • Det blir med automatik så. Du kommer aldrig att kunna lagstifta bort det här, tekniken kommer att spela dig ett spratt hela tiden, det är så det är. Att finta bort ett IP-nummer kan redan i dag nästan varenda unge i tolvårsåldern, säger Åström.

Detta varnade jag Bodström för i en artikel i SvD under 2006. Då skrev jag:

Teknisk mediering av motstånd är dock mycket kraftigare än vapen, ammunition eller lagstiftning. Det räckte med några domar där fildelare fälldes för att en infrastruktur som dolde internettrafiken skulle ta steget in på marknaden.

Jag är fortfarande kluven inför om detta är bra eller dåligt. En sida av mig har en naiv tro på att vi kan ha ett öppet samhälle utan FRA och IPRED. En annan sida av mig säger: "Fine, då bygger vi vårt eget internets så kan ni spana er blinda på det vita brus av kryptering som kommer att få superdatorns 10,668 GFlop att se ut som en simpel miniräknare".

Men det kanske värsta är att IPRED implementeras i en tid när musikvärlden äntligen verkar ha fattat hur man använder sig av internet för att tjäna pengar och sprida musik. Direktivet är så sjukt 1990-tal, och det kommer till och med verka i motsatt riktning för den som skriker sig hes över att "kulturarbetarna ska få betalt för sitt arbete".

Skriven av admin den 23 november 2008