Det amerikanska justitiedepartementet har begärt ut information om fem Wikileaksrelaterade twitterkonton. Twitter har gjort begäran tillgänglig och meddelat bland annat isländska parlamentsledamoten Birgitta Jónsdottir, den amerikanska hackern Jakob Applebaum och Julian Assange har tio dagar på sig att överklaga. Det är oklart vilka andra "sociala medier" som har fått liknande krav, justitiedepartementet ber nämligen om att det ska ske i hemlighet. Men näst i tur borde Facebook, Google och några till stå.

Som jag ser det finns det inget direkt juridiskt problem här. Det pågår en brottsutredning och en domstol begär i efterhand ut uppgifter. Det är egentligen oproblematiskt. Vad som däremot många kanske inte tänker på är omfattningen av de loggar som nu kommer hamna hos en domstol. Kanske finns just ditt IP-nummer med i en loggfil, ditt namn. Kanske räcker det med att följa någon av de ovanstående personerna på twitter för att man ska misstänkas, eller vara ett "fan" (får) på en Facebooksida för Wikileaks. Eller ha donerat pengar...

Men som sagt, problemet är inte i första hand juridiskt utan tekniskt. Denna situation kan bara uppstå så länge vi samlar våra digitala liv i centraliserade tjänster, som nästan uteslutande befinner sig i ett och samma land. Det spelar mindre roll om det står Sverige i passet när servern står i USA. Tur i oturen är väl att man har råkat bråka med en isländsk parlamentsledamot, vilket borgar för att detta problem blir ordentligt genomlyst.

Det hela är inte Twitters fel, även om det verkar ytterst paradoxal att just Twitter fördröjde en uppdatering bara för att hålla liv i #IranElection-taggen under de blodiga veckorna i Teheran, men nu måste lämna ut information om Wikileaksrelaterade personer.

Ett alternativ till Twitter är status.telecomix.org som bygger på StatusNet-mjukvaran, som gör att man kan koppla ihop sig med exempelvis identi.ca. Telecomix server står i Sverige, inte för att det med nödvändighet skulle vara bättre, utan mest för att det är annorlunda. Det är först med Darknets som vi helt kan upphäva den geografiska placeringen och ersätta den med kryptografiska hashsummor. Jag vet, det kräver att folk lär sig data. Men det skadar inte att påpeka att möjligheten finns om vi bara vill, eller den dag vi måste.

Se även: Brokep

Skriven av admin den 08 januari 2011