Eftersom jag använder bloggen som en slags dagbok för mitt minne kan det vara på sin plats att försöka ge en kommentar till den konventionella tidsramen av ett år. Det är ju trots allt så att inom teknikfilosofin är det inte bara så att teknologier kan fungera som instrument för minnet, utan artefakten, och delegeringen av minnen till artefakter (från flintstensyxan och framåt), är det det som konstituerar minnet som något världsligt, alltså som något som de-individuerar det och gör det möjligt att dela med sig av det.

Vad är vore då lämpligare än att följa kalendern på ett auktoritärt sätt och göra tolv nedslag i 2011 utifrån bloggposter!

Januari

Året började minst sagt bombastiskt med Egypten, internet och Gud. Utan rationell anledning befann jag mig mitt i en analys av mekanosfären samtidigt som jag inte kunde släppa blicken från Al Jazeeras satellitsändningar från Tahrir. Samtidigt var en del av den snabba nätpolitiken kvar i Tunisien, och kaoset var redan ett faktum. Sömnbrist i det bistra Januari, från en bunkerlägenhet på våning minus 3.

Februari

Den arabiska våren ledde inte bara till att vi nätaktivister i Telecomix kröp ned i våra kryptotunnlar och letade oss söderut i de djupa nätverken. En växande frustration över västvärldens hyckleri sådde ett hatiskt frö inom mig. Vi ska ha demokrati "där borta", men här hemma ska vi datalagra och FRA-spana. Vi ska bygga infrastruktur "där borta", men samtidigt säljer vi övervakningsutrustning med blod på händerna. Det hela skulle kulminera och uppenbara sig några månader senare.

Mars

Samtidigt som nätets hastigheter höll mig vaken om nätterna, påbörjade jag en flykt från internet för att kunna skriva avhandling. Jag är ju en varm vän av nätvaro, men för att skriva ett subjektiverande, individuerande och disciplinärt akademiskt arbete krävs en omvaro av 1800-talsteknologier, och inte 1960-talets paketförmedling. Samtidigt började allt fler undra vad de där nätaktivisterna i Telecomix var för några. Ett Schweiziskt inslag från Göteborg gjorde en första ansats. Samtidigt åkte jag till Geneve med franska Telecomixinternauter och föreläste om kryptering för reportrar utan gränser. Det hela avslutades med en gigantisk ostfondue.

April

Flykten från internet gjorde tog mig till mikrofilmen i mitt arkivarbete med avhandlingen, och ut i frekvensmodulerad eter när det gällde att förklara vad som hände med/på nätet. Tidiga morgonar pendlade jag nästan till SR-studion på Hisingen. Jag kan nu nästan sköta mixerbordet i studion själv.

Maj

Nätflykten misslyckades i viss mån och jag prövade en ny strategi, att lägga ut avhandlingsrelaterade diskussioner på bloggen. Det var i sin tur väldigt lyckat, och jag fick goda kommentarer. Framförallt fick jag många goda influenser av Marcus, som från Jönköpings geologiska sänka bygger något som svensk filosofi sällan lyckas med: Väcker kontinentens intresse. Mycket stort!

Juni

Avhandlingstunneln fortsatte, det nätpolitiska manifestet blev e-bok och gick slutligen själv till näts, och jag Isabelle och Johannes flydde till Belgrads pråmar. En bildningsresa utblandad med red-bull och vodka, till de senaste euro-hitsen. <3.

Juli

Mitt i sommaren åkte jag till Italien för att fira min vän Magnus bröllop, och förutom avhandlingsskrivande så restaurerade jag och Jaywalk ett gäng SJ-komradios.

Augusti

Under en resa genom Polen och Tyskland fortsatte jag min objektorienterade forskning, samtidigt som jag pratade existensfilosofi med Johannes och Isabelle på tågen mellan Gdansk-Warzawa-Berlin. I Schopenhauers och Kopernikus spår återupprättade vi den kosmologiska viljan till liv.

September

Hösten närmade sig och jag hade inte längre ens en smarttelefon. Min nätvaro begränsades till en bild av Trafikmaktordningen. Dagarna blev allt mera monotona i köttet, varje dag en promenad till kontoret.

Oktober

Än mera avhandling med undantag för ett föredrag som jag höll på FN-dagen. Trots att insatserna för att fixa nätet i Syrien var i full görning, var jag tvungen att vara helt nedkopplad.

November

Mitt kafkaartade gryt bröts endast av en resa till Kairo. Nu förstår jag innebörden av tårgas. Jag åkte även till Wien och pratade om övervakning i Syrien för council of Europe (trots att jag egentligen skulle pratat om "cyberbrott").

December

Ett gäng danska internauter börjar översätta det nätpolitiska manifestet och Telecomix-aktiveteterna får flera stort erkännanden.

Nästa år sker en del förändringar i mitt liv. Jag ska disputera, flytta ur min bunkerlägenhet till en lya på femte våningen (från gryt till näste, i djuriska termer). Sen vet jag inte riktigt vad jag ska göra...

Gott nytt!

Skriven av admin den 31 december 2011