Nu har gammelmedierna kommit loss! Det var på tiden DN, SvD, SVT! Big up - grävande journalistik är det enda som biter. FRA har i hemlighet spanat på hundra ryssar svenskar, som varken var terrorister eller kallakrigetspioner, utan vanliga företagare och medborgare. Detta pekar med darrande hand på hur övervakningen av vanliga muslimer, aktivister, och politiska "extremister" kan se ut i framtiden.

Nu fattas bara de provinsiella tidningarna; var är GP och Sydsvenskan? Till och med Dagen skriver ju bättre. Bara för att riksdagen ligger i Stockholm betyder det inte att FRA begränsar sig till huvudstaden. Internets jobbar inte så! Vi vill inte ha ett Burma i Sverige.

Rick uppmanar oss att inte vika nu, utan att fortsätta bygga upp tryck. Oscar har ett roligt förslag på hur man kan gå vidare med viral spridning av videoklipp. Igår talade jag med Kalle om hur "bloggbävningen" skulle vara både ett exempel på Tardeianska imitative rays, och på Deweyanska publics. Men framför allt är det en krigsmaskin, men till skillnad från FRAs framdragande är denna positiv och har folks stöd. Att FRA sysslar med opinionsbildande verksamhet, trots att det egentligen inte är en myndighets uppdrag är väl lite jobbigt. Men de faktiska konsekvenserna, att all information kommer att kopieras, är en annan sak. När en myndighet, som utan folkets stöd, utan folkomröstningar och genom ett smygande-på-rättsmedvetandet som funkar enligt logiken "om jag inte gjort nåt behöver jag inte oroa mig" börjar ta över... då skulle Deleuze och Guattari säga att det rör sig om en krigsmaskin som sakta tar över statsapparaten... vi saxar från capitalismandschizophrenia.org med ett citat som kanske sätterRicks efterlysningi ett bredare sammanhang:

Fascism, on the other hand, involves a war machine. When fascism builds itself a totalitarian State, it is not in the sense of a State army taking power, but of a war machine taking over the State. [...] Unlike the totalitarian State, which does it utmost to seal all possible lines of flight, fascism is constructed on an intense line of flight, which it transforms into pure destruction and abolition"

Uppdatering: Opassande skriver klokt om relationen mellan bloggosfären och de etablerade nyhetsmedierna. Jag håller med, en symbiotisk samlevnad är mera produktiv än motsättning. Vi jobbar ju lite på olika sätt, men samtidigt inte, eftersom den tredje statsmakten blir allt viktigare i post-9/11 tider av panspektron, rättsosäkerhet och globala katastrofkrig.

FRA läser ju både tidningar och bloggar

{.alignnone .size-full .wp-image-114 width="500" height="154"}

:

Skriven av admin den 14 juni 2008