Lobbyorganisationen Netopia kallar till ett seminarium där premisserna är enkla: internet skall strypas!

Inbjudna är inga mindre än Anders Hägg, t.f. VD Svenska spel och Peder Ramel, VD 3 Skandinavien, styrelseledamot "råd och resursperson" på ECPAT som är de enda två organisationer som mig veterligen har vågat föreslå blockeringar på internet.

ECPAT är idag ansvariga för den filterlista som ska blockera mot barnpornografiska bilder. Den funkar inte, och en läcka analyserad av bland annat Juliagruppen visar att det direkt motverkar att sajterna tas ned. Det ansvar Netopia efterfrågar tas inte av ECPAT, tyvärr.

Även Svenska Spel vill blockera IP-nummer på internet, som om det skulle lösa något. De vill ta ansvar för "spelberoendeperspektiv", men man kan fråga sig om det egentligen inte handlar om att bibehålla ett monopol i klassisk mening. Oavsett vilket är blockeringar en dålig idé.

Netopia vill nog även de ha en del av kakan. Alltså möjligheten att blockera exempelvis The Pirate Bay på DNS eller IP-nivå. Den första blockeringen löser man enkelt genom exempelvis att använda en fri DNS, låt säga Telecomix DNS, det andra problemet löser man med en proxy eller en VPN-tunnel, exempelvis Air VPN. Nästa steg är Deep Packet Inspection, som åtminstone i nuläget löses med en VPN-tunnel. .

För att öka användningen av krypteringslösningar är Netopias "ansvarsdiskussion" väldigt produktivt. Nu vågar aldrig Netopia erkänna att blockeringar, filtreringar och inspektion av trafik är vad de kallar Ansvar(tm), men det är ganska uppenbart. Man kan inte ta ansvar i allmänhet, utan man kan bara ta ansvar på ett konkret sätt.

Även Antipiratbyrån är i farten och påstår helt grundlöst (och oemotsagt) att HADOPI, den franska statliga myndigheten som övervakar internettrafiken och sen skickar hotbrev om avstängning, är effektiva och att det skulle vara bra med en sådan i Sverige. Mina franska internautvänner delar inte den bilden, snarare leder det till ett uppsving för kryptering som NSA blir sura för.

Till Netopiaseminariet kommer även Göran Marby, Generaldirektör PTS. Mitt intryck är att Post och Telestyrelsen har god koll på hur man bygger en bra infrastruktur, utan branschfluktare i näten eller meningslösa blockeringslistor.

Det verkar dock som att vem som helst får anmäla sig. Vore kul med en rapport om hur Netopia egentligen vill "ta ansvar" på nätet...

Uppdatering: Någon som tänker betydligt klarare än jag just nu är Oscar Swartz i Expressen.

Skriven av admin den 04 november 2010