{.aligncenter width="470" height="257"}

Internets samtidshistoria måste förstås mot bakgrund av ett antal kvantiteter som i sin tur har medfört att vissa barriärer har brustit av övertryck.

Siffror från Internet Systems Consortium visar på ett förhållande; Vid millennieskiftet existerade runt 70 miljoner hosts på internet, tio år senare är siffran tiofaldigad. Med host menar ISC allt som har ett IP-nummer, så i mitt fall skulle jag nyttja ungefär tre varje dag; min anslutning hemma (3 datorer), min mobiltelefon och min kontorsdator. Bakom varje host kan det finnas ett oändligt (fraktaliskt) antal datorer anslutna i ett subnät, och varje host kan dessutom driva ett antal tjänster som andra människor använder sig av (i mitt fall ssh-shell och i2p-darknet).

Den infrastruktur som upprätthåller detta tryck är i många fall byggda för tio år sedan. Mitt studentnät ser i princip likadant ut nu som för tio år sedan; 10Mbit upp och 10Mbit ned, alla bra portar blockerade för inkommande trafik. I vissa stadsnät har detta gått mycket bättre, men på landsbygden har saker ibland stått stilla. Don't get me wrong, jag är ingen förespråkare för snabbt internet, utan ett fritt och neutralt nät snarare.

Mobila nätverk, som är beroende av svartfiber, har däremot utvecklats väldigt fort. 1999 jobbade vi WAP, idag rullas 4G-näten ut och min iPhone är en strypt unix-dator med eget IP-nummer istället för en bizniz-modell från Ericsson med infraröd port som lyxfeature.

Under 10-årsperioden har ett antal avgörande protokoll byggts in i TCP/IP-nätet; RSS (bloggar), bittorrent, genomslag för SIP/Skype, och möjligheten för riktigt snabba darknets (ex. i2p). Ett mycket effektivt nyttjande av TCP och UPD har lett fram till snabbare och mera distribuerade filöverföringar, speciellt hos bittorrent.

Vad händer nästan decennium? KanskeInternet of Things och ipv6? 2010 eller 2011 spås vara året då antalet ipv4-addresser tar slut och vi äntligen levlar up. 1999 öppnade den första tjänsten för att registrera ipv6-addresser, ändå står det ganska stilla till vi når någon form av singularitetspunkt.

Skriven av admin den 10 januari 2010