Johannes Forssberg skriver en intressant krönika om Piratpartiets grabbiga framtoning. Den är mycket bra, speciellt då kommentarerna till artikeln bevisar hans tes till fullo - det testosteronstinna "försvaret" talar för sig själv.

Men, vad många missar är följande citat som jag tänker spinna vidare på:

Det finns goda skäl att stödja PP i EU-valet. Det skulle framför allt ha ett stort symbolvärde om de röstades in. Ett symbolvärde som skulle kunna skapa större makt än den enskilda ledamöter brukar ha. Men med tanke på att Piratpartiet har seriösa chanser måste de granskas seriöst. Hur kommer deras totala mansdominans och tvivelaktiga estetik att påverka politiken?

Jag tillhör dem, som likt Johannes, tycker att PP är sjukt viktiga och att det vore en vinst för många politiska frågor om partiet kunde ta sig in i EU-parlamentet. Men jag har även affektiva band till piratpartister. I de olika nätpolitiska kluster som bildas, kring exempelvis telekompaketet.se, är piratpartisterna de första att dyka upp och bygga upp fantastiska kampanjer. Jag blir så glad när ni ansluter er och visar att nätpolitik är allvar!

Dessutom umgås jag afk med göteborgspiraterna, som med sin ledarlösa och spontana organisering är oerhört sympatiska och produktiva. Mina intentioner är alltså välmenande, vilket jag tror gäller för de flesta som lyfter denna fråga "utifrån" som kritik.

Härmed bjuckar intensifier på en lista av konkreta tips som kan patcha problemet. Ni vet, en bugfix, en systemuppdatering. Vi lever ju i trots allt i en99-världsbild där allt kan patchas och fixas.

  1. Stöd nätstrumporna - dessa besitter kunskaperna som krävs för att tvätta bort grabbigheten och skapa en välkomnande och konstruktiv miljö även för tjejer.
  2. Utför inte (metaforiska) ddos-attacker i kommentarsfält till bloggar och tidningar där ni säger att "motståndarna" är "idioter", "förrädare" eller "svikare". Det bästa exemplet på ett FAIL är kommentarerna till Annie Johanssons blogg. Eller några av reaktionerna på Johannes Forssbergs artikel. Det bästa sättet att föra fram en politik är att visa på smarta lösningar, inte att hoppa på motståndarna med full kraft. Eller en datormetafor - det duger inte att toktrycka på resetknappen, man måste skriva om koden annars fixar man inte problemet.
  3. Tro inte att det hela handlar om att "Sverige" måste "vakna" och se "Sanningen" om kontrollsamhället. Det funkar ju inte så, och det luktar bara konspirationsteori om sådana resonemang. Istället är det smartare att gräva och producera kunskap som man publicerar. 40 000+ piratpartister som gräver och bygger kunskap är så mycket effektivare som politisk strategi, än 40 000+ som demonstrerar för att "väcka det slumrande folket".
  4. Sluta med osmaklig jargong i era chatkanaler. Jag är inge pk-polis, men det är varken kul eller välkomnande att försöka diskutera politik med ett gäng irc-huliganer som varvar "Henrik Pontén är en jävla idiot" med medlemsstatistikonani. I realtid läser jag bland annat just nu "Soppskaft." och "jävla miffo den där" som kommentarer på Johannes artikel. Detta är allt som behövs för att bekräfta detta påstående. Gör som Majestätis Pluralis istället och börja diskutera konstruktivt!

Faila inte nu. Fixa problemet! En diskussion om genus och grabbighet har funnits länge i Piratpartiet. Problemet är att dessa frågor inte tas på tillräckligt allvar och inte heller synts utåt. Om ni inte fixar detta finns det risk för att medier och bloggar kommer göra slarvsylta av er, de smartaste piratpartisterna kommer hoppa av (varav många är tjejer), och det enda som då kvarstår är en konspiratorisk krigsmaskin som sveper över internet... Er politik är så mycket viktigare än så!

Uppdatering: Johanna Nylander jobbar en bra 9-punktslista.

Skriven av admin den 14 maj 2009