Inte oväntat så godkändes tvångsmedelslagen idag samtidigt som lagrådet gav grönt ljus till "antipiratlagen". Jag har dåligt samvete för att jag inte har varit mera högljudd kring dessa frågor. Mitt tunnelseende kring FRA gjorde att jag skjöt på en del forskning som jag har fått ta igen den senaste tiden. Tunnlar är bra (helst krypterade), men de är sjukt partikulära och gör att man missar allt som händer. Mera bredd i dessa frågor behövs alltså. Några av de förslag som jag, i samarbete med andra, har lämnat här är: fylogenetisk forskning, panspektrocistisk analys och diagrammatisk analys av kontrollsamhällena. Jag har även givit en del förslag på aktivism.

Men, jag har börjat skriva på en text som kommer att mynna ut i en fet presentation på Peace and War - Digital i Aachen om några veckor. Titeln för min presentation är "How can engineers and activists work together?" (lägger ut utkast så småningom). Denna fråga tror jag att jag kan besvara inte bara ur ett civilsociologiskt perspektiv, utan även av erfarenhet från FRAktivismen. Utan de där gummorna och gubbarna som kan "databiten" hade det aldrig blivit en bloggbävning, men utan nätaktivisterna och medborgarjournalisterna hade det kanske inte skrivits så många artiklar och blogginlägg. Min teoretiska poäng är att journalister, filosofer och aktivister inte gör något som egentligen är väsensskilt från det som programmerare, ingenjörer och hackers sysslar med. Kablar kopplas, subjekt reterritorialiseras och världen förändras genom en samtidig och holistisk tekno-social process. Men den praktiska konsekvensen härleder jag ur det tvärdisciplinära arbetet jag ofta har med folk som hänger här på bloggen, folk jag träffar på krogen som kan fler terminalkommandon än vad jag kan filosofer (och det är ganska många ;) osv.

Det kommer att regna övervakningslagar framöver. Christian har rätt. Repression funkar väl nu när det är ekonomisk kris. Dags att ha "ordning i huset".

Men om Foucault och Deleuze har rätt så leder riktig repression till motstånd. Problemet är väl att det nu handlar om en meta-stabil repression utan centrum. Bodström avlöstes av Tolgfors. FRA söker medarbetare. Skivindustrin har knappt några butiker kvar (jag har inte sett en skivbutik på fler år, var är de?).Rick skriverom hur IPRED1 inte ens är en biopolitisk lag längre, utan en elektronisk fotboja anpassad för IP-protokollet, som utan tvekan kommer att "bötfälla".

Skriven av admin den 23 oktober 2008