Upptrappningen. Miljöpartiet har i en video gått ut med budskapet om att fildelning inte är stöld. Filmproducenten Joakim Hansson bemöter utspelet med att det är hemskt att politiska partier inte respekterar de grundläggande rättigheter som är nödvändiga för att skiv- och filmindustrin ska kunna investera i nya artister. Egentligen inget nytt.

Men det är ändå intressant att de politiska partierna nu har börjat tävla i sporten "vem har häftigaste minifalangen med upphovsrättskritiska dissidenter". De har ett tacksamt jobb eftersom film- och skivindustrin bara har 1900-talsargument, argument som inte låter speciellt up to date för de unga väljarna.

Men den här diskussionen är på sin höjd lite roande. Som Kalle P påpekar sker den katedralliknande skivindustrins långsamma avvecklande snarare genom fildelningens deterritorialiserande kraft. Det behövs kanske lite mera pragmatik och lite mindre "min rättighet, din rättighet" just när det gäller förhållandet industri-konsument. Däremot när det gäller yttrandefrihet/integritetsfrågor, som har åtminstone ett par kopplingar till vad som ogillas med att folk delar filer på Internets, så finns det en konkret poäng med rättighetsretorik.

Läsvärt (som vanligt):
Oscar Swartz - Fildelning: Het och globaliserad nu!

Copyriot - Vad som glöms bort när alla bara diskuterar privatlivets helgd.

99 our 68 - EMI deterritorialiseras

Skriven av admin den 19 januari 2008