{.alignnone width="450"}

Igår natt observerade jag räden som sänkte riaa.com och i natt är mpaa.com vald till "target". Bakgrunden är att det indiska företaget AIplex (länk funkar bara mellan anfallen) uppges hyras av film- och musikbranschen för att ddosa thepiratebay.org. (Det är märkligt att Piratpartiet inte har tagit upp detta, i och med att de hostar TPB borde de kanske slagit på stortrumman).

För att skapa de distribuerade attackerna används Low Orbit Ion Cannon, eller diverse unix-kommandon.

Resultatet av ddos är framförallt mediepådrag. Att sänka sajter under några dagar är egentligen meningslöst, effekten är istället opinionsbildning. Men jag är personligen skeptisk till strategin annat än om man verkligen is doing it for the lulz. Effektiviteten är ungefär lika stor som att kasta tomater på Sverigedemokrater, och riskerar i värsta fall att orsaka moralpanik bland justitieministrar och lobbyorganisationer som vill ha "ordning och reda på internet".

Det intressanta är dock vad statusen för ddos-attacker kommer att vara i framtiden. Det har länge misstänkts att hyrsnutarna jobbar med dessa attacker, men först nu verkar det som att AIplex bekräftar det. Man kan undra vad exempelvis Antipiratbyrån eller Netopia, de svenska motsvarigheterna, har att säga om dessa metoder som verkar cirkulera bland deras internationella kolleger.

Det finns bättre saker att fylla näten med. Exempelvis darknet-trafik. Eller, om de hundratals, kanske tusentals (svårt att säga) personer som deltar i attackerna använder fyra fem timmar med att synkroniserat ringa varenda MEP i Strasbourg, så kanske Gallo-rapporten kan stoppas, och hämnden mot industrin blir desto hårdare (beställningsjobbet för Gallo-rapporten kostade nog mer än vad det kostar att hosta deras servrar).

Men det är kanske bara mina fifty ciphers.

Uppdatering: Nu skriver även IDG om det.

Skriven av admin den 20 september 2010