[caption id="" align="aligncenter" width="379" caption="Fractal meshworks ftw!"]{width="379" height="90"}[/caption]

Vaknade lite för tidigt i morse och kände att jag var tvungen att data loss lite, och eftersom jag lyckades med mitt lilla projekt, så är det ju alltid trevligt att dela med sig.

Datornätverk i plaintext kan ju lätt övervakas, så kryptering och cipherspace har varit temat för de tidigare tutorialsen. Vad man sällan tänker på är att våra datorer lämnar spår i nätverken på en annan nivå också. Varje nätverkskort har nämligen en speciell hårdvaruadress, den så kallade MAC-adressen. I fientliga nätverksmiljöer har man således all andledning att ibland ändra på denna så att man blir svårare att spåra, begränsa eller blockera.

Som tur är så finns fri mjukvara som tillverkas för internauter snarare än konsumenter (#fuckipad), och för Linux finns en mycket enkel lösning: macchanger. I Ubuntu Linux (som snart kommer i het ny version, missa inte releasepartyt på Gnutiken i #gbgftw) gör man bara så här:

Först installation:

sudo apt-get install macchanger

Om man vill ha ett grafiskt gränssnitt jobbar man även:

sudo apt-get install macchanger-gtk

Därefter är man redo att ändra datorns MAC på lite olika sätt. Observera att själva nätverksinterfacet måste vara avstängt när man ändrar, annars funkar det inte. Det gör man genom att högerklicka på networkmanager-ikonen och välja "disable networking". För att lista ut vad nätverkinterfacen heter så kan det vara smart att köra "sudo ifconfig" så ser man vilka gränssnitt som är uppkopplade (gör detta innan du stänger av dem, sorry för omvänd ordning).

Därefter kan man gå loss med:

sudo macchanger -A wlan0

Så ändras wifi-kortets MAC och vi får följande output

Current MAC: 00:e0:53:71:26:54 (Cellport Labs, Inc.)

Faked MAC:   00:11:4e:3a:5f:46 (690885 Ontario Inc.)

Vips så har vi undvikigt jobbiga nätverksloggar, tråkiga trafikstrypningar och kan sedan med förnyad kraft ta oss vidare in i cyber- och cipherspace. Med Bodströms datalagringsdirektiv är en möjlig implementering att MAC-adresser ska tvångslagras, din dator blir en spårsändare när du sitter på ett café och surfar. Men det blir inte så mycket till logg kvar när vi hela tiden slumpar fram nya siffror...

Det finns flera variabler som man kan experimentera med. För att se dem skriv bara "man macchanger" så kommer instruktioner. Dessutom ska det finnas skript som automatiserar detta, men det har jag inte klurat ut före frukost, så det får bli en annan gång.

Surf safely!

Skriven av admin den 21 april 2010