[caption id="" align="alignnone" width="349" caption="Looks shooped to me..."]Looks shooped to
me...{width="349" height="215"}[/caption]

Min planerade bloggserie "lulzologiska tutorials" blev det inte så mycket av efter del 1, eftersom jag började arbeta på Telecomix Crypto Munitions Bureau med ungefär samma sak, fast på en långt större nivå. Jag kan dock inte låta bli att skriva om i2p-bote som löser de två huvudsakliga problemen med övervakning av trafik- och innehållsdata.

I2p-bote är ett plugin till i2p-darknätet som skickar mejl (Hur man installerar i2p, se videotutorials hos TCMB). Det är helt serverlöst och mejlen skickas istället peer-to-peer, vilket gör att man kan kommunicera utan en central nod, som ju lätt kan tas ned om någon (stat, företag, missil) vill blocka överföringen. I2p-bote routar runt problemen. Dessutom krypteras själva meddelandena, och eftersom man inte har e-postaddresser, utan femhundra tecken långa hashsummor publika nycklar, så kan man skicka meddelanden helt anonymt. På så sätt uppfyller de TCMB-standarden för cipherspace, som föreskriver att 1. det finns inga identiteter i cipherspace och 2. det finns inga auktoriteter i cipherspace.

För att mejla mig, använd min nyckel.

Tänkbara användningsområden är:

  1. Dissidenter som är förföljda av politiska, religiösa eller andra skäl.
  2. Möjlighet att bryta igenom censur- och spärrfilter.
  3. Möjlighet att upprätthålla kommunikation när infrastrukturen skadas eller är under angrepp.
  4. For the lulz.

Det är visserligen ganska långsamt och själva klienten är i en tidig utvecklingsfas. Men, på lång sikt och i och med att cipherspace växer allt starkare, kommer snart darknet-mejl att vara ett trevligt alternativ vid de tillfällen man av vilken anledning som helst vill hålla sig undan FRAdarn.

För en mera generell utläggning om cipherspace, se TCMBs senaste dokumentärfilm "The Rise of Cipherspace" (finns även för så kallad "platt-teve"):

Skriven av admin den 30 mars 2010