{.alignnone width="350" height="303"}

Det är intressant att se receptionen av Telecomix Cyphernetic Assembly en vecka senare, och hur omvänt det kan bli när komplicerade tekniska frågor möter en upptrappad sensationsjournalistik och lobbyverksamhet. Det som uppmärksammades allra mest hittills är kuggs presentation om sårbarheter i VPN-protokollet. Vi kör det hela kronologiskt.

  1. Nästan sju tusen har sett videoutsändningen från konferensens första dag. Detta är mycket lyckat för en konferens som ändå riktar in sig på områden som tunnlar, kryptoanarki, darknets och datorsäkerhet.
  2. Torrentfreak sätter skandalrubrik och kallar VPN för "useless" (vilket är tvärt emot vad som sägs i presentationen, som talar varmt VPN när dessa tjänster är rätt konfigurerade.)
  3. Slashdot / Wired bidrar till den allmänna hypen och citerar in att antipiratbyrån redan kanske använder denna teknik (dvs. att använda IPv6-buggen i Windows för att få fram den ursprungliga IPv4-adressen).
  4. SvD fortsätter skandalrubrikerna utan att hänvisa till varken konferensen eller själva presentationen. Dålig stil för en tidning, som borde ha högre anspråk. (uppdatering; inte heller PC för alla gräver djupare).
  5. Grädde på moset: Industrilobby Netopia passar på att sprida lite allmän förvirring och skräck bland användare genom att triumfera att "Anonymiseringstjänster fungerar dåligt".

Det är roligt att datorsäkerhet diskuteras och förhoppningsvis kommer fler konferenser att bidra till en slags folkbildning kring detta viktiga ämne. Men det är tydligt att kompetensen bland medier är låg, och lurigheten hos köpta bloggare är väldigt hög. Detta trots att vi hade bjudit in i princip samtliga redaktioner och enskilda journalister att delta gratis på konferensen, och få möjlighet att ställa frågor. När det gäller datorsäkerhet finns det en enorm kompetens i hackercommunities, och både Telecomixkonferensen och Hacknight i Malmö är väldigt öppna sammanhang som är generösa med att dela med sig av kunskaper som knappt går att hitta någon annan stans.

Således. Kolla bambuserströmmen för att se hela konferensen, och spola till  2:17:30 för att se VPN-presentationen.

Se även: Xorbot.

Skriven av admin den 22 juni 2010