För länge seda skrev jag en artikel i SvD som hade titeln Bodström förlorar snart nätkontrollen. Man ska aldrig säga "vad var det jag sa",men det är nog ändå inte omöjligt att jag kanske har rätt. IDG.se rapporterar från The Register hur den krypterade bittorrenttrafiken har ökat lavinartat, dels på grund av att kryptering används som default i den populära klienten µTorrent.

Eftersom den stora ökningen sker från en teknik som gillas av fildelare så är det intressant att se hur jakten på medborgare rekonstituerar det tekniska landskapet. Den dagen, som snart verkligen är här, då det pumpas gigabit efter gigabit med krypterad trafik genom Internet är det frågan om de "riktiga bovarna" (terrorister, pedofiler, människohandlare...fiktiva/verkliga/figurativa... spelar mindre roll) helt enkelt blir omöjliga att spåra.

Allstå, när övervaknings- och kontrollhets spiller över på medborgerliga massfenomen så som fildelning, skjuter man sig själv i foten. Vad blir då nästa bud? FRA-lagen kanske leder till att den genomsnittlige användaren funderar på relakks och datalagringsdirektivet kanske får en och annan att köra Tor. Kanske finns det andra sätt än poliser och advokater som är mera effektiva mot the bad guys...

Tags: deterritorialisering

Skriven av admin den 26 november 2007