Idag skriver jag och Evelina en replik till Stig Berglings artikel i Expressen. Repliken är skriven i affekt. Eftersom Bergling ledde spåret i en ödesmättad riktning, en riktning där signalspaningen blir instrumentell i krigföringen, finns det ingen anledning att spara på krutet. Krig är en del av denna debatt och även om vi mest har diskuterat integritet och human rights i signalspaningen, så är ju FRA funderad i en militärstrategisk grundräffling från kalla kriget.

Foto: Karl
Palmås{.size-medium .wp-image-164 .aligncenter width="225" height="300"}

Vi jobbar inte kallt krig längre, eller gör vi det? Det är ju trots allt inga deterministiska lagar som styr krigets etik, utan människor och samhällen. Clausewitz och Hitler är därför väl parafraserade i artikeln:

Draperierna som hade installerats för att skydda bunkern mot radioaktiv strålning finns fortfarande kvar. Även om landet ödelades skulle vi kunna slå tillbaka. Totalt krig.

Det är viktigt att förstå hur FRA föddes som historisk artefakt. Anstalten grundades 1942 och tio år senare bildades National Security Agency i USA. I februari var jag, Johan, Karl (som fotade bilden ovan) och Fredrik på Aeroseum, den underjordiska bunkern som nämns i artikeln. Det var en fantastiskt skrämmande upplevelse att se de monstruösa jetplanen passa som hand i handske med bunkerns hangarflyglar. Här skulle vi kunna slå tillbaka om ryssen kom. Men Viggenplan är verkningslösa utan information. Det var därför vi skaffade FRA, för att flygledningen i atombombssäker bunker skulle veta var någonstans de skulle möta bombplanen.

Men varför ska vi kapprusta med ryssen nu? Och till vilken bekostnad? I Ryssland får man inte kritisera polisen, Mossad är snabba på att ta till jetplanen, men FRA? Det sägs ju att efter kalla kriget så har vi en mängd "nya hot". Terrorism, flyktingar (här kommer Sd plocka poäng), droger, klimathot (klimatångesten har nått homeland security) tillhör visst den nya hotbilden. Men funkar verkligen signalspaning mot detta? Mossad, NSA och GRU har ju ingen vidare resultatredovisning när det gäller Palestina, Irak och Tjetjenien. Inte heller när det gäller droger eller kontroll av flyktingströmmar... för att inte tala om klimatångest. Det är knappast signalspaning som funkar här!

Om vi nu vill bekämpa dessa hemskheter så är inte FRA lösningen. Terrorism undviker vi genom att inte larva runt i Afghanistan med svenska testosteronpaket som en vacker dag gör en tabbe. Och Lars Vilks: Jävligt smart det där med rondellhundarna... det är inte fundamentalistisk islam som är hotet mot yttrandefriheten - det är en data och den kommer från oss själva... de hycklande statskramande så kallade liberalerna i alliansen och bland Bodströmsossarna! Konst är väl fint... men sluta leta efter ideologier och narrativ i "kulturen" and get real! Datan kopplas snart in. Och FRA kränker religionsfriheten, det är inte religionen som kommer att kränka oss. Till och med Ulf Ekman är ett hot mot rikets säkerhet. Det finns inga ideologier, bara assemblages.

Centrum för rättvisa anmäler nu FRA till Europadomstolen. Big up! Dessutom skriver Klara utmärkt om hur politikerna nu måste inse att vi står inför en historisk politisk situation där det gäller att vägra utkvittning.

9.20. Bergling i P1. Vi ska genom "radiospaning" få reda på vad ryssen ska göra i Iran. Det kalla kriget är inte slut. Ulf Ekman var misstänkt för att han åkte till Sovjet och alla som åkte dit var misstänkta av SÄPO. Bergling är endast för militär använding av FRA och tror att det går att separera detta från den civil verksamhet. Men det är ju uttryckligen så att FRA jobbar på uppdrag för nästan vem som helst.

We don't wants cold wars!

Skriven av admin den 15 juli 2008