Moderaterna har nu "backat" i frågan om datalagringsdirektivet. Trevlig tänker man kanske, men det är inget annat än ett försök att visa upp en kompromissvilja. Direktivet ska gå igenom och då är det bäst att man har en så kallad "bred politisk enighet". Det är bara att smaka på följande passage:

– Vi har diskuterat frågan och hade egentligen inte landat tidigare. Men vi har hela tiden varit motståndare mot datalagringsdirektivet, och därför vill vi bara ha minimiregleringen, alltså sex månader, säger Ulrika Karlsson, riksdagsledamot som sitter i justitieutskottet.

Men... trots detta vill man gå längre än vad direktivet förespråkar i det att man vill spara inte bara var ett mobilsamtal påbörjas, utan även var det avslutas. Vi snackar möjligheten till fullständig rumslig kontroll av nästan hela befolkningen.

Tro inte att man kan rösta vänster och få bort direktivet.På andra sidan jobbar Bodström med total Überwachungswahn och ser stora möjligheter till att bygga upp långa register:

– Sex månader är helt acceptabelt. Det blir en liten fördel för Hells Angels och en liten försämring för brottsoffer. Men vi ska inte överdriva effekten, och behöver vi förlänga det ytterligare är det enkelt när lagen väl finns på plats, säger Bodström till SvD.se.

Datalagringsdirektivet har varit i kraft i Tyskland ett tag nu (denna tyska wikipediasida ger utförlig information). Där jobbar man med sju månaders lagring. Dessutom registreras anonyma kontantkorts plats och aktiveringstid (ni trodde väl inte att det skulle funka...) genom att basstationer och deras strålningsriktning registreras. För e-post reggas inte bara IP-nummer utan även tidszon så att man kan se utländska kontakter. Dock är det fortfarande lagligt att ha en anonym e-postadress, och öppna trådlösa nätverk är fortfarande tillåtna (det senare kommer kanske Ipred att ta kål på).

Tyskland har hittills endast sett en ökad uppklaringsfrekvens för brott på 0.006 %. Jag tycker inte det motiverar införandet av detta tokdirektiv alls. Dessutom kommer det att prövas i flera konstitutionella domstolar... så varför denna brådska att stapla FRA, Ipred och Datalagringsdirektivet på varandra och genomdriva allt detta i denna raska takt?

Skriven av admin den 18 mars 2009