Det ryktas att Monique Wadsted söker sympatisörer till sin slutplädering via Carina Rydberg och Facebook. "Upphovsmän/Författare" ska ogilla the Pirate Bay och på så sätt sluta upp i leden för att stoppa piratkopieringen.

Mitt budskap till alla författare: genom att hoppa på detta mycket kortsiktiga löfte om att cashen ska rulla in varje månad riskerar ni att begå ett historiskt misstag!

Att ge sig på the Pirate Bay är ungefär samma sak som att underkänna hela internet. Om författare till böcker väljer att med juridiskt stöd försöka begränsa nätet till förmån för ett fåtal stora förlags tryckpressmonopol begår man misstag som skivindustrin gjorde för femton år sedan när man trodde att CD-skivan kunde behållas som det enda sättet att distribuera digital musik, bara man såg till att krossa alla andra former.

Bejaka istället de nya spännande formerna för kreativt skrivande som möjliggörs med hjälp av internet och kopiering. Dr Rignell förklarar detta mycket pedagogiskt i följande video:

Författare har, med hjälp av nya medier, fantastiska möjligheter att skapa dubbelriktade relationer med sina läsare. Några exempel från de bloggar som jag ofta läser är Isobel Hadley-Kamptz, Anna Troberg, och Henrik Alexandersson, vars närvaro på nätet gör att deras författarskap blir mycket mera personligt och trovärdigt. Inom akademin ser vi hur Karl Palmås lägger ut sin bok Abstract Hacktivism för nedladdning och försäljning, och den mer eller mindre avsiktligt läckta Piraterna ligger och flyter stolt i piratbukten. Exemplen kan säkerligen mångfaldigas i evigheter, men säkert är att de som bejakar snarare än de som skriker "min plånbok!" kommer att gå en mera intressant framtid till mötes.

Personligen har jag upptäckt hur mycket mera givande det är att skriva nu när jag även bloggar. Bara denna vecka har jag exempelvis publicerat en artikel som heter Robotar och Krig i tidskriften Ord och Bild. Artikeln började som bloggposter och utvecklades sakta till en bloggserie. En mängd läsare kom med synpunkter i kommentarsfälten vilket bidrog till att det blev både roligare att skriva, och gjorde att skrivandet blev bättre.

Författare! Allt skrivande är samtidigt ett läsande. Internet gör det bara sjukt mycket snabbare och effektivare. Read-write is here to stay!

Gör inte en Liza Marklund eller en Jan Guillou. Dessa författare går det ingen nöd på, men de kommer garanterat gå till historien som de som följde upphovshetsskeppet till botten, vilket för en författare bör vara en värre förlust än att ett förlag tjänar pengar.

Tryckpressen snabbade på ett radikalt sätt upp kopieringen av böcker i mitten av fjortonhundratalet. Det gillades inte alls av vissa med mycket makt. Den Europeiska upplysningen hade kanske aldrig inträffat utan dessa förutsättningar för mångfaldigande utanför censur och kontroll. Internet kastar på samma sätt om maktrelationerna vad det gäller litteratur, kultur, filosofi, vetenskap etc.

Skillanden är att censurivrarna idag inte primärt är kungen och kyrkan, utan snarare kapitalismens katedralstrukturer and the Holy Church of Copyright!

Uppdatering: Isobel kommenterar händelsen.

Uppdatering 2: Kom just på att jag redan skrivit om nya former av publicering på bevarainternet.se.

Uppdatering 3: Anna levererar oneliners till Monique.

Skriven av admin den 23 februari 2009