Igår lanserades projektet Medici cu Internet som ett samarbete mellan Embassy of piracy (Thepiratebay), Anonymous, Hackers without borders och We rebuild.eu. Eftersom det är svårt för demonstranter att uppsöka sjukhus då de riskerar att gripas, syftar initiativet till att koppla ihop läkare med skadade via nätet. Givet att nätet inte stängs ned helt vill säga...

Den Svenska ambassaden anser inte att det är nödvändigt att hålla öppet för människor i nöd. Det är på många sätt en ruffig attityd. Det är ju först om någon vet att de håller öppet som man beger sig dit. Riskerna att komma till en stängd dörr är alldeles för stora. En ambassad kan tillhandahålla läkarvård och förhoppningsvis ett bra internet.

Det finns även andra aktörer vars delaktighet och eventuella ansvar kan diskuteras. Nokia/Siemens har levererat delar av övervakningssystemet för internet, som tillåter att man djupscannar paket. Detta gör att det förenas med stora risker att använda exempelvis Facebook.

När mansamtidigt läser om att folk bör stänga sina trådlösa nätverk i Sverige för att undvika upphovsrättsbrott... blir det lite sjukt. Just öppna trådlösa nätverk är delvis anledningen till varför vi får bilder från Iran fortfarande. Ipredia-liknande projekt får helt plötsligt en ny, mera allvarlig innebörd, vilket känns som tonen för nätpolitiken generellt just nu. När nätpolitiken hakar i händelser som Irandemonstrationerna med syfte att laga internet – när nätet blir en matter of concern mot vilken heteorgena aktörer kan plugga in sig mot – startas ett febrilt arbete.

När få utländska journalister finns kvar och telenätet stängs ned med jämna mellanrum är det upp till bloggare och andra internetrelaterade kanaler att får ut och in information. "Folkets rapportering" har både sina för- och nackdelar, så det bästa vore att ha så många på plats som möjligt.

Jag vill slutligen tipsa om Hackers Without Borders, som formerades precis nyss och som gör bra saker. Många av dem håller till i #telekompaketet, men de har även en egen kanal, #hackerswithoutborders (båda på irc.freequest.net). Ni som har skills, eller bara är intresserade av hacker politics, är välkomna att ta kontakt.

Internet handlar så mycket om kontakt nämligen. Kontakter, interfaces, kontaktytor...

Just nu går det lite för fort för att man ska kunna skriva något analyserande, men det kommer säkerligen lite senare. Telecomix News Agency har snabba nätrapporter och som vanligt rekommenderas Copyriot.

Skriven av admin den 22 juni 2009